Dossier

Energie en duurzaamheid

Nieuws

07-10-2020 Verplichte standaard voor warmtevraag huurwoningen

Woningcorporaties krijgen te maken met eisen voor de isolatie van woningen om zo de hoeveelheid energie die nodig is voor verwarming terug te brengen. Dit is zo afgesproken in het Klimaatakkoord. De maximale netto warmtevraag wordt vastgesteld met een standaard voor verschillende woningen.

24-09-2020 Laadpunten voor elektrische auto’s bij corporatiewoningen

Elektrisch rijden raakt ook de woningcorporatiesector. Sinds maart 2020 is het verplicht voorbereidingen te treffen voor laadpunten bij nieuwbouw en renovatie. In 2030 rijdt naar verwachting vijftien procent van de huurders elektrisch, en zij zullen thuis willen opladen. Diverse corporaties krijgen er nu al vragen over.

Projecten en voorbeelden

Hoe kunnen corporaties tuinen inzetten bij klimaatadaptatie?

Woningcorporaties zetten steeds vaker groen in om de leefomgeving klimaatbestendig en gezonder te maken. Tuinen helpen bij de opvang van extreme regenbuien, zorgen voor minder droogte en minder hittestress. De aanpak van (gezamenlijke) tuinen draagt daarnaast bij aan onderlinge samenwerking tussen de bewoners en meer biodiversiteit.
 

Wonen Limburg: ‘Over vijftig jaar is dit hout weer herbruikbaar’

Hout is meer dan een volwaardig bouwmateriaal voor sociale huurwoningen. De duurzaamheidsvoordelen zijn legio, vindt Wonen Limburg. Goed toegepast hout levert een grote CO2-winst op en is recyclebaar. Een houten woning is bovendien niet alleen energiezuinig, maar ook comfortabel. In Weert heeft Wonen Limburg 16 houten sociale huurwoningen opgeleverd.

Nijmegen wil hittestress voorkomen

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hittegolven. Zeker in dichtbebouwde steden hebben mensen daar last van. De gemeente Nijmegen werkt samen met onder andere woningcorporaties om de gevolgen van hittestress voor de inwoners zo veel mogelijk te beperken.

Wonen Limburg helpt hittestress te verminderen

Klimaatverandering zorgt voor uitersten. Hetere, droge zomers en periodes met extreme regenval veroorzaken in wijken hittestress en wateroverlast. Met klimaatadaptieve maatregelen kunnen woningcorporaties bijdragen aan vermindering van die gevolgen. Wonen Limburg doet dat via vier sporen: communicatie met bewoners; ontwerp van de woning en woonomgeving; waterbeheer en vergroening.

Heeft u goede voorbeelden en vragen?

Deel ze in onze community Verduurzamen.