Dossier

Energie en duurzaamheid

Nieuws

29-12-2020 Nieuwe wetten en wijzigingen per 1 januari 2021

Wat zijn de belangrijkste (wets)wijzigingen per 1 januari 2021 voor woningcorporaties? U vindt ze in dit overzicht.

18-12-2020 150 extra energielabeladviseurs aan het werk per 1 januari

Door een overgangsregeling voor energielabeladviseurs zijn er zo’n 150 extra adviseurs beschikbaar per 1 januari.

01-12-2020 De Renovatieversneller breidt uit

De Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie (NHDC) heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de verduurzaming van ongeveer 3.000 woningen. Hierbij werkt NHDC samen met De Renovatieversneller.

 

07-10-2020 Aedes: ‘Kabinet, behoud salderingsregeling voor zonnepanelen’

Zonnepanelen zijn vanaf 2024 onrendabel voor woningcorporaties. Extra overheidssteun is dan nodig om daken van corporatiewoningen te voorzien van zonnepanelen. Dit blijkt uit onderzoek van Fakton in opdracht van branchevereniging Aedes.

Projecten en voorbeelden

Hoe kunnen corporaties tuinen inzetten bij klimaatadaptatie?

Woningcorporaties zetten steeds vaker groen in om de leefomgeving klimaatbestendig en gezonder te maken. Tuinen helpen bij de opvang van extreme regenbuien, zorgen voor minder droogte en minder hittestress. De aanpak van (gezamenlijke) tuinen draagt daarnaast bij aan onderlinge samenwerking tussen de bewoners en meer biodiversiteit.
 

Wonen Limburg: ‘Over vijftig jaar is dit hout weer herbruikbaar’

Hout is meer dan een volwaardig bouwmateriaal voor sociale huurwoningen. De duurzaamheidsvoordelen zijn legio, vindt Wonen Limburg. Goed toegepast hout levert een grote CO2-winst op en is recyclebaar. Een houten woning is bovendien niet alleen energiezuinig, maar ook comfortabel. In Weert heeft Wonen Limburg 16 houten sociale huurwoningen opgeleverd.

Nijmegen wil hittestress voorkomen

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hittegolven. Zeker in dichtbebouwde steden hebben mensen daar last van. De gemeente Nijmegen werkt samen met onder andere woningcorporaties om de gevolgen van hittestress voor de inwoners zo veel mogelijk te beperken.

Wonen Limburg helpt hittestress te verminderen

Klimaatverandering zorgt voor uitersten. Hetere, droge zomers en periodes met extreme regenval veroorzaken in wijken hittestress en wateroverlast. Met klimaatadaptieve maatregelen kunnen woningcorporaties bijdragen aan vermindering van die gevolgen. Wonen Limburg doet dat via vier sporen: communicatie met bewoners; ontwerp van de woning en woonomgeving; waterbeheer en vergroening.

Heeft u goede voorbeelden en vragen?

Deel ze in onze community Verduurzamen.