Dossier

Energie en duurzaamheid

Nieuws

21-07-2021 Webinarserie ’Starten met de Startmotor Warmtenetten’

Wil je aan de slag met de aansluiting van woningen op een warmtenet? Dan heb je waarschijnlijk nog allerlei vragen. Aedes biedt jou een kennisprogramma aan dat bestaat uit 3 delen. We delen de kennis is die opgedaan bij het opstellen van het Startmotorkader warmtenetten en de ervaring van de corporaties die nu versneld aansluiten op bestaande netten, de zogenoemde Startmotorgroep.

 

21-07-2021 SAH wordt gewijzigd, wat betekent dat voor corporaties?

De Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) voor verhuurders (open sinds 1 mei 2020) is gewijzigd. De gewijzigde versie is inmiddels gepubliceerd in de Staatscourant en gaat op 1 oktober in. 


 

 

05-07-2021 Klassegrenzen Energieprestatievergoeding teruggedraaid

Op 1 juli 2021 is de wijziging van de klassegrenzen van de Energieprestatievergoeding (EPV) op basis van de NTA8800 teruggedraaid. Dit heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met een brief bekendgemaakt.

30-06-2021 Conceptenetalage voor renovatie en verduurzaming

Welk concept voor renovatie of verduurzaming past het beste bij uw corporatiewoningen? Op dit moment is het vergelijken van goede oplossingen zeer lastig. Met een conceptenetalage brengt De Renovatieversneller vraag en aanbod inzichtelijk bij elkaar.

Projecten en voorbeelden

BrabantWonen: ‘Met houtbouw veel meer mogelijk dan je denkt’

Hoe kunnen corporaties houtbouw versnellen? Acht Brabantse corporaties onderzoeken dat in hun samenwerkingsverband Lente. Harrie Windmüller, bestuurder van BrabantWonen, vertelt over vooroordelen en feiten.’ Laat je overtuigen wat de voordelen zijn en ga gewoon beginnen.’

Hoe kunnen corporaties tuinen inzetten bij klimaatadaptatie?

Woningcorporaties zetten steeds vaker groen in om de leefomgeving klimaatbestendig en gezonder te maken. Tuinen helpen bij de opvang van extreme regenbuien, zorgen voor minder droogte en minder hittestress. De aanpak van (gezamenlijke) tuinen draagt daarnaast bij aan onderlinge samenwerking tussen de bewoners en meer biodiversiteit.
 

Wonen Limburg: ‘Over vijftig jaar is dit hout weer herbruikbaar’

Hout is meer dan een volwaardig bouwmateriaal voor sociale huurwoningen. De duurzaamheidsvoordelen zijn legio, vindt Wonen Limburg. Goed toegepast hout levert een grote CO2-winst op en is recyclebaar. Een houten woning is bovendien niet alleen energiezuinig, maar ook comfortabel. In Weert heeft Wonen Limburg 16 houten sociale huurwoningen opgeleverd.

Nijmegen wil hittestress voorkomen

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hittegolven. Zeker in dichtbebouwde steden hebben mensen daar last van. De gemeente Nijmegen werkt samen met onder andere woningcorporaties om de gevolgen van hittestress voor de inwoners zo veel mogelijk te beperken.

Heeft u goede voorbeelden en vragen?

Deel ze in onze community Verduurzamen.