Dossier

Energie en duurzaamheid

Nieuws

19-10-2021 Nieuwbouw bijna energieneutraal, Lente-akkoord verzet de bakens

Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, WoningBouwersNL en het ministerie van BZK zetten na 13 jaar een punt achter het succesvolle Lente-akkoord. De initiatiefnemers hebben namelijk hun doel behaald, alle nieuwbouwwoningen zijn bijna energieneutraal. De ondertekenaars van het Lente-akkoord ontwikkelden en deelden samen met projectontwikkelaars, corporaties, bouwbedrijven, adviseurs en leveranciers veel kennis over Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. De initiatiefnemers richten zich nu op natuurinclusiviteit, circulariteit, industrialisatie en energieleverende nieuwbouw.

13-10-2021 Energiearmoede gaat niet alleen over geld

Als we niet oppassen, heeft de energietransitie niet alleen winnaars, maar ook verliezers. TNO-onderzoeker Koen Straver: ‘Pas als we energiearmoede specifiek benoemen, kunnen we gericht naar oplossingen zoeken.’

07-09-2021 Aedes roept op tot terugdraaien tijdelijke stopzetting RVV voor verduurzaming

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in een Kamerbrief op 1 september aangekondigd dat de Regeling Vermindering Verhuurderheffing (RVV) voor verduurzaming per 1 oktober sluit. Om die vervolgens weer op 1 januari open te stellen. Aedes is verbijsterd over deze ingreep en roept de Tweede Kamer op om dit plan tegen te houden.

07-09-2021 Welke renovatiemaatregelen zijn nodig voor de Standaard?

Woningcorporaties krijgen te maken met eisen voor de isolatie van woningen zodat de benodigde energie voor verwarming afneemt. De maximale netto warmtevraag is vastgesteld met een Standaard voor verschillende woningen. Dit heeft gevolgen voor het verduurzamen van woningen. Om inzicht te krijgen in die gevolgen heeft Nieman Ingenieurs voor een aantal woningen geanalyseerd of zij na renovatie voldoen aan de Standaard.

Projecten en voorbeelden

BrabantWonen: ‘Met houtbouw veel meer mogelijk dan je denkt’

Hoe kunnen corporaties houtbouw versnellen? Acht Brabantse corporaties onderzoeken dat in hun samenwerkingsverband Lente. Harrie Windmüller, bestuurder van BrabantWonen, vertelt over vooroordelen en feiten.’ Laat je overtuigen wat de voordelen zijn en ga gewoon beginnen.’

Hoe kunnen corporaties tuinen inzetten bij klimaatadaptatie?

Woningcorporaties zetten steeds vaker groen in om de leefomgeving klimaatbestendig en gezonder te maken. Tuinen helpen bij de opvang van extreme regenbuien, zorgen voor minder droogte en minder hittestress. De aanpak van (gezamenlijke) tuinen draagt daarnaast bij aan onderlinge samenwerking tussen de bewoners en meer biodiversiteit.
 

Wonen Limburg: ‘Over vijftig jaar is dit hout weer herbruikbaar’

Hout is meer dan een volwaardig bouwmateriaal voor sociale huurwoningen. De duurzaamheidsvoordelen zijn legio, vindt Wonen Limburg. Goed toegepast hout levert een grote CO2-winst op en is recyclebaar. Een houten woning is bovendien niet alleen energiezuinig, maar ook comfortabel. In Weert heeft Wonen Limburg 16 houten sociale huurwoningen opgeleverd.

Nijmegen wil hittestress voorkomen

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hittegolven. Zeker in dichtbebouwde steden hebben mensen daar last van. De gemeente Nijmegen werkt samen met onder andere woningcorporaties om de gevolgen van hittestress voor de inwoners zo veel mogelijk te beperken.

Heeft u goede voorbeelden en vragen?

Deel ze in onze community Verduurzamen.