Dossier

Energie en duurzaamheid

Nieuws

09-09-2020 Gevolgen NTA8800 voor woningen in beeld

NTA8800 is de nieuwe bepalingsmethode voor energielabels. Hoe pakt NTA8800 uit voor woningen? Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft dit voor twaalf praktijkprojecten in beeld gebracht. Hierbij heeft Nieman gebruikgemaakt van de meest recente versie van NTA8800, de nieuwe grenswaarde voor TOjuli (temperatuuroverschrijding in juli) en de nieuwste geattesteerde software (Uniec 3). De resultaten zijn nu openbaar.

16-07-2020 Grenswaarde risico op oververhitting (TOjuli) definitief

In goed geïsoleerde woningen kan het in de zomer te warm worden. Daarom is voor nieuwbouw een grenswaarde vastgesteld voor het risico op oververhitting: de TOjuli (Temperatuuroverschrijding in juli). Met een wijziging van de regeling Bouwbesluit is de TOjuli definitief vastgesteld.

Projecten en voorbeelden

Hoe kunnen corporaties tuinen inzetten bij klimaatadaptatie?

Woningcorporaties zetten steeds vaker groen in om de leefomgeving klimaatbestendig en gezonder te maken. Tuinen helpen bij de opvang van extreme regenbuien, zorgen voor minder droogte en minder hittestress. De aanpak van (gezamenlijke) tuinen draagt daarnaast bij aan onderlinge samenwerking tussen de bewoners en meer biodiversiteit.
 

Wonen Limburg: ‘Over vijftig jaar is dit hout weer herbruikbaar’

Hout is meer dan een volwaardig bouwmateriaal voor sociale huurwoningen. De duurzaamheidsvoordelen zijn legio, vindt Wonen Limburg. Goed toegepast hout levert een grote CO2-winst op en is recyclebaar. Een houten woning is bovendien niet alleen energiezuinig, maar ook comfortabel. In Weert heeft Wonen Limburg 16 houten sociale huurwoningen opgeleverd.

Nijmegen wil hittestress voorkomen

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hittegolven. Zeker in dichtbebouwde steden hebben mensen daar last van. De gemeente Nijmegen werkt samen met onder andere woningcorporaties om de gevolgen van hittestress voor de inwoners zo veel mogelijk te beperken.

Wonen Limburg helpt hittestress te verminderen

Klimaatverandering zorgt voor uitersten. Hetere, droge zomers en periodes met extreme regenval veroorzaken in wijken hittestress en wateroverlast. Met klimaatadaptieve maatregelen kunnen woningcorporaties bijdragen aan vermindering van die gevolgen. Wonen Limburg doet dat via vier sporen: communicatie met bewoners; ontwerp van de woning en woonomgeving; waterbeheer en vergroening.

Heeft u goede voorbeelden en vragen?

Deel ze in onze community Verduurzamen.