Dossier

Energie en duurzaamheid

Nieuws

07-09-2021 Aedes roept op tot terugdraaien tijdelijke stopzetting RVV voor verduurzaming

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in een Kamerbrief op 1 september aangekondigd dat de Regeling Vermindering Verhuurderheffing (RVV) voor verduurzaming per 1 oktober sluit. Om die vervolgens weer op 1 januari open te stellen. Aedes is verbijsterd over deze ingreep en roept de Tweede Kamer op om dit plan tegen te houden.

07-09-2021 Welke renovatiemaatregelen zijn nodig voor de Standaard?

Woningcorporaties krijgen te maken met eisen voor de isolatie van woningen zodat de benodigde energie voor verwarming afneemt. De maximale netto warmtevraag is vastgesteld met een Standaard voor verschillende woningen. Dit heeft gevolgen voor het verduurzamen van woningen. Om inzicht te krijgen in die gevolgen heeft Nieman Ingenieurs voor een aantal woningen geanalyseerd of zij na renovatie voldoen aan de Standaard.

21-07-2021 Webinarserie ’Starten met de Startmotor Warmtenetten’

Wil je aan de slag met de aansluiting van woningen op een warmtenet? Dan heb je waarschijnlijk nog allerlei vragen. Aedes biedt jou een kennisprogramma aan dat bestaat uit 3 delen. We delen de kennis is die opgedaan bij het opstellen van het Startmotorkader warmtenetten en de ervaring van de corporaties die nu versneld aansluiten op bestaande netten, de zogenoemde Startmotorgroep.

 

21-07-2021 SAH wordt gewijzigd, wat betekent dat voor corporaties?

De Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) voor verhuurders (open sinds 1 mei 2020) is gewijzigd. De gewijzigde versie is inmiddels gepubliceerd in de Staatscourant en gaat op 1 oktober in. 


 

 

Projecten en voorbeelden

BrabantWonen: ‘Met houtbouw veel meer mogelijk dan je denkt’

Hoe kunnen corporaties houtbouw versnellen? Acht Brabantse corporaties onderzoeken dat in hun samenwerkingsverband Lente. Harrie Windmüller, bestuurder van BrabantWonen, vertelt over vooroordelen en feiten.’ Laat je overtuigen wat de voordelen zijn en ga gewoon beginnen.’

Hoe kunnen corporaties tuinen inzetten bij klimaatadaptatie?

Woningcorporaties zetten steeds vaker groen in om de leefomgeving klimaatbestendig en gezonder te maken. Tuinen helpen bij de opvang van extreme regenbuien, zorgen voor minder droogte en minder hittestress. De aanpak van (gezamenlijke) tuinen draagt daarnaast bij aan onderlinge samenwerking tussen de bewoners en meer biodiversiteit.
 

Wonen Limburg: ‘Over vijftig jaar is dit hout weer herbruikbaar’

Hout is meer dan een volwaardig bouwmateriaal voor sociale huurwoningen. De duurzaamheidsvoordelen zijn legio, vindt Wonen Limburg. Goed toegepast hout levert een grote CO2-winst op en is recyclebaar. Een houten woning is bovendien niet alleen energiezuinig, maar ook comfortabel. In Weert heeft Wonen Limburg 16 houten sociale huurwoningen opgeleverd.

Nijmegen wil hittestress voorkomen

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hittegolven. Zeker in dichtbebouwde steden hebben mensen daar last van. De gemeente Nijmegen werkt samen met onder andere woningcorporaties om de gevolgen van hittestress voor de inwoners zo veel mogelijk te beperken.

Heeft u goede voorbeelden en vragen?

Deel ze in onze community Verduurzamen.