Groene Huisvesters: Aanpak van hitte

Groene Huisvesters, Aedes

woensdag 15 mei 2024 10:00 - 11:30
Online
Online evenement
0,-

Isolatie van woningen is hard nodig om huurders te helpen energie te besparen. Corporaties zetten zich in de isolatieopgave te versnellen. Wat is de impact van isolatie op het comfort in de binnenruimte? Vooral met steeds frequentere periodes van aanhoudende hitte lijkt oververhitting onvermijdelijk. Buitenzonwering is één van de belangrijkste maatregelen tegen hitte maar is nog zelden standaard onderdeel van een sociale huurwoning. Ook bij nieuwbouwwoningen ligt oververhitting op de loer. Hoe kunnen we hittestress voorkomen?

  • Klimaatverbond Nederland presenteert de laatste ontwikkelingen rondom de aanpak van hitterisico’s. Wat is gebeurd met de resultaten van de mini-enquête Hitte waarop 294 woningcorporaties reageerden.
  • Robin Sommers (Plavei) en Sanne Meelker (Volkshuisvesting) nemen deel aan een pilot Hitte in huurwoningen van de Provincie Gelderland en delen de ervaring die zij opdoen met maatregelen zoals zonwering en ventilatie.
  • Groene Huisvesters Hittegroep licht de Toolbox Hitte toe met maatregelen als zonwering, ventilatie, groenblauwe oplossingen en renovatie/ energietransitie maar ook wat te doen bij een hittegolf. Zij gaat in op het opname protocol voor hitte en dat aansluit op de vocht en schimmelaanpak. Dit opname protocol helpt corporaties niet alleen om inzicht te krijgen in de klachten en de effectiviteit van de oplossingen maar draagt ook bij aan de samenwerking met externe partijen.
  • Hogeschool van Amsterdam licht de resultaten toe van het RAAK-project van 2 jaar lang hittemetingen in corporatiewoningen, simulatiestudie en belevingsonderzoeken onder huurders. Groene Huisvesters en HvA werkten samen aan tools die worden gedeeld om hittestress te beperken.

De Hittegroep gaat in 2024 door met haar activiteiten. Wil jij aansluiten bij de Hittegroep van Groene Huisvesters? Stuur een mail naar [email protected].

Neem jouw gemeente en/of huurdersorganisatie mee naar deze sessie en leer van de praktijk!

Activiteiten 2024 Groene Huisvesters