Domesta helpt huurder de vaste lasten te beperken

Woningcorporatie Domesta uit Emmen helpt haar huurders de vaste lasten beperkt te houden. Natuurlijk door bescheiden huren, maar sinds januari 2017 ook door de huurders op te zoeken en samen te kijken of die bijvoorbeeld geld kunnen besparen door huurtoeslag aan te vragen of een andere energieleverancier te kiezen. 

‘Uit onderzoek naar de woonlasten van onze huurders, bleek dat veel van onze huurders risico lopen dat ze hun huur niet kunnen betalen’, zegt Karin Lubbers, gebiedsontwikkelaar bij Domesta. ‘Dus besloten wij te helpen. Samen met de gemeenten Emmen, Hoogeveen en Coevorden.’

Consulent
De corporatie gebruikt voor deze hulp de zogeheten VoorzieningenWijzer: een tool die de financiële mogelijkheden netjes op een rijtje zet. Gewapend met flyers gingen medewerkers van Domesta de wijken in om te vragen of huurders hulp nodig hadden bij het beperken van hun vaste lasten. ‘Ook medewerkers die om een andere reden bij een huurders thuis moesten zijn, namen die flyer mee’, zegt Lubbers. 

Vervolgens maakt een consulent een afspraak bij geïnteresseerde huurders thuis. ‘Samen met de huurder brengt die consulent de financiële en medische situatie in kaart. En kijkt dan of die huurder wel goed gebruikmaakt van alle regelingen die de Rijksoverheid en gemeenten bieden voor mensen met minder geld. Maar ook bijvoorbeeld of mensen niet een goedkopere zorgverzekeraar kunnen kiezen, die bij hen past.’ Domesta betaalt de inzet van de VoorzieningenWijzer meestal zelf, maar steeds vaker betaalt de gemeente mee. 

193 huurders geholpen
‘De grote klappers worden gemaakt met de huur- en zorgtoeslag’, zegt Lubbers. Soms weten mensen niet dat ze daar recht op hebben. Doordat de consulent die toeslagen voor ze aanvraagt, hebben ze meer te besteden. Tussen januari en juli 2017 heeft Domesta 193 huurders op deze manier geholpen, die zo in totaal 100.000 euro bespaarden.

‘Wel 100 euro per maand!’
Natasja van Dijk uit Emmen is een van de huurders die Domesta op deze manier hielp. ‘De consulent hielp me met mijn zorgverzekering: wat kan bijvoorbeeld uit mijn pakket? Ik word niet meer zwanger, dus kraamhulp is bijvoorbeeld overbodig. Door mij ook te helpen een andere energieleverancier te kiezen en wat regelingen van de gemeente aan te vragen, bespaar ik nu op jaarbasis 1.100 euro. Dat is bijna 100 euro per maand!’ Van Dijk is blij met de hulp. ‘Hoewel ik prima met de computer overweg kan, kost het me toch veel moeite om dit soort zaken uit te zoeken. Fijn dat Domesta hier het voortouw in neemt.’

Meer weten? Bekijk dit filmpje, waarin huurder Mariëlle Everts vertelt wat de hulp van Domesta haar opleverde.