Tweede Kamer neemt Wet betaalbare huur aan

Nieuws Nieuws · 26 april 2024
Expert
Job Borggreve
Belangenbehartiger

Maak de huren weer betaalbaar, dat is het doel van de Wet betaalbare huur. Daar is de Tweede Kamer mee eens, want zij heeft de wet aangenomen. Dat is goed nieuws, want de wet beschermt huurders én woningzoekenden in het middensegment tegen excessieve huren. 

Wel heeft de Kamer een aantal wijzigingen doorgevoerd, onder andere:

  • De 10% opslag op de huur wordt verlengd voor nieuwbouwwoningen, waarvan de bouw is begonnen voor 1 januari 2028 (dit was 2026).
  • E-, F- en G-labels krijgen extra minpunten in het woningwaarderingsstelsel (WWS) en A- en B-labels krijgen juist enkele punten erbij. 
  • Rond de Huurcommissie veranderen een paar dingen. 

Lees alles over de wet en de wijzigingen.

Een brede coalitie van organisaties heeft in een steunverklaring aan gegeven waarom ze voorstander zijn van de wet. Aedes, BLG Wonen, BPD, G4 en Eindhoven, G40, M50, Politiebond, VNG en de Woonbond hebben de steunverklaring aangeboden aan de Tweede Kamer, die deze week de wet behandelde.

De aanbieding van de steunverklaring aan Tweede Kamerleden

Eerste Kamer

Voordat de wet ingevoerd kan worden moet deze nog wel door de Eerste Kamer worden aangenomen. Het is nog onduidelijk wanneer de Eerste Kamer de wet behandelt, dit bespreekt zij op 14 mei. Het ministerie van BZK verwacht nog steeds dat de wet op 1 juli 2024 in werking treedt.

De Wet betaalbare huur gaat zorgen voor een betere bescherming van middeninkomens tegen te hoge huren, met name in schaarstegebieden. Dat is hard nodig, want door de hoge huren is het voor hen steeds moeilijker om dicht bij hun werk en sociale leven te wonen. Daarbij biedt het wetsvoorstel duidelijkheid op de woningmarkt voor zowel huurders als verhuurders.
Portret van Martin van Rijn, voorzitter AEDES..Foto: Phil Nijhuis
Martin van Rijn
voorzitter Aedes

Bestaanszekerheid voor huurders

De Wet betaalbare huur is een van de bouwstenen die moet leiden tot meer bestaanszekerheid voor huurders, meer doorstroming en leefbare steden. Deze wet zorgt ervoor dat de huren in de toekomst ook echt betaalbaar blijven. 

‘Het is ook belangrijk dat de bouw van middenhuurwoningen versneld wordt’, aldus Martin van Rijn. 'Om investerende partijen in de middenhuur te ondersteunen, zodat er een rendabele businesscase blijft, ziet Aedes graag dat de belastingdruk voor beleggers en corporaties wordt verlicht. En dat corporaties middenhuur kunnen financieren met geborgde leningen. Daarmee komen meer betaalbare woningen in het middensegment beschikbaar, waar ook huurders van profiteren.' 

Kijk ook eens bij