Nieuws

Bob Witjes wint scriptieprijs BZK met scriptie over inkomensgrens

Aedes-medewerker Bob Witjes won dinsdag 7 november 2017 de BZK Woningmarktscriptieprijs 2017 voor zijn scriptie over de differentiatie van de inkomensgrens voor sociale huur naar huishoudgrootte. Hij kreeg de prijs van 2.500 euro van BZK-woningmarktdirecteur en plaatsvervangend directeur-generaal Erik-Jan van Kempen.

De scriptie Ongelijke gevallen, ongelijk behandeld toont aan dat de overheid meer oog zou moeten hebben voor verschillen in de huishoudsamenstelling bij onder meer het toewijzen van sociale huurwoningen. Witjes: ‘Ik vind het een mooie erkenning en hoop dat hierdoor meer bewustwording komt over de effecten van beleid op verschillende huishoudtypes’. 

Zijn conclusie is dat kleine huishoudens bij eenzelfde inkomen meer geld overhouden voor woonlasten dan grote huishoudens. Maar de inkomensgrens voor sociale huur is nu voor alle huishoudtypes hetzelfde. Volgens Witjes is er nog wel nader onderzoek nodig naar de omrekening van het besteedbaar naar het bruto inkomen als uitgangspunt voor eventuele differentiatie en naar lokale verschillen in de woningmarkt