Klimaatakkoord…eindelijk de polderoplossing waar Nederland zo goed in is

Ik sta op het binnenplein van Nieuwspoort, het perscentrum van het Binnenhof. Lekker zomers weer en een glimlach op de gezichten van de tientallen aanwezigen. Er lopen ook ministers en staatssecretarissen van het kabinet. Ze wachten nerveus tot de persconferentie begint. Vandaag is een bijzondere dag: het Kabinet presenteert het Klimaatakkoord. Hierin is uitgewerkt hoe de hele samenleving zich moet transformeren om een duurzame toekomst voor onze kinderen te kunnen bereiken. Het deel over de gebouwde omgeving heb ik namens Aedes mede vorm mogen geven (samen met leden en medewerkers, hoor!), maar het gaat ook over landbouw, verkeer, industrie en elektriciteit.

De persconferentie wordt bijgewoond door vele journalisten. En terecht. Het is nogal wat. Ongeveer 150 belangen aan al die tafels - van werkgevers en werknemers, van milieuorganisaties en vervoer, van consumenten, huurders en financiers - moeten worden samengebracht tot 1 visie op de toekomst. 1 visie op Nederland klimaatneutraal. 1 visie op de transitie, op de weg er naar toe. ‘Eerlijk, haalbaar en betaalbaar’, zoals het Kabinet het verwoordt.

Natuurlijk: ik heb veel kanttekeningen. Veel voorwaarden, ook op de laatste congressen door de leden meegegeven, zijn zaken waar we de komende jaren scherp op moeten letten en sturen. Zoals dat de huurder de rekening niet moet krijgen. En dat de corporatie door onder andere de verhuurderheffing de noodzakelijke investeringen helemaal niet kan doen. Als je het echt wilt weten: klik naar ons persbericht dat we samen met de Woonbond hebben opgesteld.

Dus. Maar dat laat onverlet dat het iets ongelooflijk moois is van Nederland dat we dit al polderend met elkaar hebben bedacht en gaan uitvoeren. Met geven en nemen is er een koers voor een Nederland dat we met een goed gevoel kunnen overdragen aan onze kinderen.

Wil je reageren op mijn blog? Mail me dan op m.norder@aedes.nl

Naar mijn recente blogs