Vereniging

De Apeldoornse wijken in

Expert
Erik van Assen
Adviseur Sectorontwikkeling

'Veerkracht op nummer 1: maak winnaars van wijken’

Tijdens de fietstocht hoorden en zagen we hoe de Apeldoornse corporaties samen met andere organisaties werken aan het verbeteren van de veerkracht in de wijk Orden. Tijdens de vele stops werden we door medewerkers van de corporaties, de gemeente en welzijnsorganisatie Stimenz bijgepraat over de Apeldoornse aanpak. In een presentatie werd aansluitend meer verteld over het Veerkrachtplan en de samenwerking in Apeldoorn. Corporaties nemen een grote rol in de wijk, waarbij focus op de buurten waar veel speelt en samenwerking het belangrijkste gezamenlijke uitgangspunt is: ‘Orden is gaan swingen op het gebied van veerkracht’. Alle acties/initiatieven in de wijk worden afgestemd in het buurtteam, en/of gezamenlijk opgepakt (bijv koffiemomenten, tuinendag, huisbezoek ed). Een van de partners: ‘We zijn geen netwerkpartners meer, het zijn mijn collega’s’. 

En wat doe je als het even wat minder goed loopt als buren? Dat zagen we aan het eind van de excursie in een ‘scene’ uit de interactieve theatervoorstelling van Buurt Buddy’s live. Een initiatief van de Apeldoornse corporaties, in samenwerking met onder andere welzijn, politie, gemeente, ervaringsdeskundigen en ambulant begeleiders. Voor de huurders worden herkenbare burensituaties verbeeld waarin sprake is van last of hinder. Theater wordt zo gebruikt om het gesprek met bewoners aan te gaan. Dit geeft huurders meer inzicht in de rol van de verschillende professionals in de buurt, geeft ze handvatten en vaardigheden en maakt ze weerbaarder om problemen zelf op te lossen. Bijvoorbeeld in situaties van verward of crimineel gedrag van buren. Alles gericht op een fijner en beter samenleven in de wijk.  

excursie 1 apeldoorn

'Van startblok tot finish: de herontwikkeling van een industriegebied’

Tijdens deze excursie fietsten we met de collega’s van corporatie de Woonmensen naar Kanaal Zuid. Onderweg zag je mooi de oude lintbebouwing van het oude dorp en naarmate we verder fietsten, kwamen we in de stad. Apeldoorn is een stad met 165.000 inwoners en groeit de komende jaren door naar 180.000 inwoners. Daarvoor zijn veel huizen nodig. Langs het kanaal zijn veel oude industrieterreinen die herontwikkeld zijn of nog gaan worden. We bezochten de Schatkamer van Zuid waar de oude industrie een plek op de nieuwe gevels en in de vormen van het dak waardoor de historie voorleeft (zie foto’s).

In Kanaal Zuid, waar sinds 2019 al met ontwikkelaars en gemeente door de corporaties gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een hele nieuwe woonwijk met uiteindelijk circa 650 woningen, Kayersmolen-Noord. Veel oude industriële panden (en ook de oude HTS) worden getransformeerd in moderne woningen. Ook verrijst er een woontoren van 70 meter hoog. Afgesproken is dat er een mooie mix van 35% sociale huur, 40% middeldure en 25% dure woningen gerealiseerd gaat worden de komende jaren. De corporaties gaan hierin appartementen van ca 65m2 met minimaal twee slaapkamers ontwikkelen, zodat de brede doelgroep er in de toekomst terecht kan. En omdat het dichtbij het centrum en station is, wordt voor de sociale huur een lage parkeernorm van 0,4 à 0,5 gehanteerd. Verderop, net ten zuiden van de A1 verrijst de komende tijd een Host-City vmet flexwoningen, vooruitlopend op de toekomstige ontwikkeling van een hele nieuwe wijk (Stadsrand-Zuid) met 3.000 woningen.

Kanaal Zuid Apeldoorn De Woonmensen

'Tour de Apeldoorn: Binnenstad, Spoorzone, Kanaalzone’

Ook groep 3 fietste met enthousiaste en trotse begeleiding (incl. megafoon) mee met medewerkers van corporatie de Goede Woning. Tijdens het fietsen werd onderling, steeds in wisselende samenstelling, al veel kennis gemaakt met elkaar en ervaringen gedeeld.

Er werd onder meer een bezoek gebracht aan het Zwitsalterrein waar een maquette van het gebied toegelicht werd (zie foto). Na de koude maar zonnige tocht brachten de meesten deelnemers meteen een bezoek aan de flexwoning om vervolgens op te warmen op de netwerkborrel. 

excursie apeldoorn

'Vallen, opstaan en weer doorgaan met flexwonen’

Deze groep startte bij de flexwoning die door Wonen Limburg is ingekocht bij Tala met behulp van de Aedes-raamovereenkomst. Deze woning wordt eind april daadwerkelijk geplaatst op locatie in Limburg. Voorbeeld van een mooi project waar binnen een jaar tijd een flexwoning is gerealiseerd,in afwachting van een definitieve vergunning. Zo snel kan het dus gaan.

En toen ging de excursie echt van start. Thema was vallen en opstaan, want zo is het in Apeldoorn wel gegaan voor een flexproject, met wat haken en ogen. Zo was de termijn van 15 jaar te kort voor een goede business case en was er mogelijk overlast van een kartbaan naast de woningen. Door goede samenwerking met de gemeente, transparantie en open boeken, goede vervolgafspraken in de toekomst en 'geven en nemen' van beide partijen zijn ze er toch uitgekomen. 

Vervolgens fietsten we naar een project van Ons Huis. Daar worden zogenoemde short stay appartementen ontwikkeld (max 2 jaar) voor huurders die bijvoorbeeld na een scheiding of na (economische) dakloosheid snel woonruimte nodig hebben. Een heel andere manier van vallen en opstaan eigenlijk: een eigen plek waar iemand even kan landen en daarna verder kan naar een permanente woning. 

Kijk ook eens bij
apeldoorn excursiegroep 4

'Biobased bouwen is teamsport: durven, kunnen én doen!’

biobased bouwen bus excursie apeldoorn