Update: Panorama Lokaal maakt ontwerpteams bekend

De teams zijn bekend voor de ontwerpfase van de prijsvraag Panorama Lokaal. Het College van Rijksadviseurs wil daarmee oudere woonwijken aan stadsranden een positieve impuls geven. Per deelnemende gemeente hebben de jury’s drie teams geselecteerd uit de 147 teams die zich hadden ingeschreven met een plan en motivatie.

Update 15 september 2020
Er is nog ruim een week te gaan tot de bekendmaking van de winnaars. Wilt u nu de plannen al zien? Dat kan. Op Panoramalokaal.nl kunt u de samenvattingen van de inzendingen bekijken en de projectplannen lezen.
 

Op 24 september tussen twaalf en half twee vindt de bekendmaking plaats van de winnaars van de zeven prijsvragen van Panorama Lokaal. U kunt via Panoramalokaal.nl meekijken met het evenement in theater De Meervaart in Amsterdam.


De gekozen teams gaan de komende maanden aan de slag om nieuwe energie te geven aan de wijken Mosterdhof in Westervoort, Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg-Noord en Westwijk in Vlaardingen. Op de locatiepagina’s ziet u welke teams zijn geselecteerd.

Veel inschrijvingen

Het College van Rijksadviseurs is onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen van de 147 teams. ‘Het aantal inzendingen en de uitstekende motivaties geven veel vertrouwen. De krachtige coalities van gemeenten, woningbouwcorporaties en andere partijen kunnen nu – samen met de ontwerpteams –echt aan de slag met de noodzakelijke vernieuwing van deze wijken’, aldus Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Start ontwerpfase

Tijdens een startbijeenkomst op 13 februari 2020 maken de teams kennis met de lokale coalities en initiatiefnemers. Daarna gaan zij – onder andere tijdens ateliersessies in de wijken - aan de slag met hun plannen.

Vanwege de coronamaatregelen is de planning van de ontwerpfase aangepast. De teams krijgen nu tot uiterlijk 14 juli de tijd om hun plannen in te zenden, in plaats van een oplevering van de plannen op 24 april. Na de zomervakantie worden de plannen gepresenteerd aan de verschillende jury’s en lokale belangstellenden, waarna de winnaars op 24 september worden bekend gemaakt.

Panorama Lokaal

Met Panorama Lokaal wil het College van Rijksadviseurs ontwerp- en verbeeldingskracht inzetten om zeven woonwijken uit de jaren 60, 70 en 80 klaar te maken voor de toekomst. Het zijn heel herkenbare woonwijken, waar veel mensen zich thuis voelen, maar die ook toe zijn aan een flinke opknapbeurt.

Panorama Lokaal is een initiatief van het College van Rijksadviseurs, in samenwerking met de het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Aedes, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Staatsbosbeheer.