Praktijk

Portaal verbouwt eigen kantoorpand tot sociale huurwoningen

Vanaf juli volgend jaar wonen er mensen met een licht verstandelijke beperking in het voormalige kantoorpand van woningcorporatie Portaal in Amersfoort. Portaal verbouwt het pand en voegt met het project 21 sociale huurappartementen toe aan de krappe woningmarkt. Het ketelhuis op het dak van het pand wordt omgebouwd tot sociale huurwoning. 

 

In één van de 21 zelfstandige appartementen, die zorgorganisatie Humanitas DMH van Portaal huurt, komt Julian Verheul (23) te wonen. Op dit moment deelt hij op een andere woonlocatie van Humanitas DMH in Amersfoort nog de keuken en de badkamer. ‘Het is een mooi pand, alles is straks nieuw. We mogen zelf de keuken en de kleur van tegels uitzoeken. En het appartement is heel ruim. Voor mij is het heel aantrekkelijk om mee te gaan.’

Kantoor in woonwijk
Het kantoorpand van Portaal, dat midden in een woonwijk staat, kwam leeg te staan door een interne reorganisatie. Portaal bood het gebouw eerst te koop aan, maar kon geen koper vinden. ‘We zijn toen in gesprek gegaan met zorgorganisaties, waaronder Humanitas DMH. Dat het pand midden in een woonwijk staat, is voor de cliënten van Humanitas DMH juist een voordeel. En we investeren nu in de mensen om wie het bij ons gaat’, licht projectleider Johan Franke van Portaal toe. 

In Amersfoort is een groot tekort aan sociale huurwoningen. Portaal spant zich in om het aantal woningen de komende jaren uit te breiden. Op de plek van een voormalig schoolgebouw zijn – na sloop van het pand – 80 betaalbare sociale (huur)woningen gebouwd. Franke: ‘Het wordt steeds lastiger om locaties te vinden waar we nieuwe woningen kunnen toevoegen. De woningen zijn hard nodig, maar er is geen grond.’

Woning in ketelhuis
Portaal zoekt naar creatieve oplossingen: elke woning die kan worden toegevoegd aan de woningvoorraad is er één. Zo wordt het ketelhuis op het dak van het voormalige kantoorpand van Portaal niet gesloopt, maar omgebouwd tot sociale huurwoning. ‘Dat idee ontstond tijdens een overleg. We hebben toen de architect ernaar laten kijken. Zo is het balletje gaan rollen. Alle beetjes helpen’, verklaart Franke van Portaal. 

Het kantoorpand is uitermate geschikt om tot een complex met appartementen om te bouwen. De bewoners komen via een centrale hal het gebouw binnen, via een grote trap komen zij uit bij de woningen. Portaal behoudt daarnaast zoveel mogelijk authentieke elementen, zoals de karakteristieke stalen kozijnen. Voor de komst van de nieuwe bewoners worden de voormalige kantoorruimten geluidsdicht gemaakt, onder meer door de lichte scheidswanden te vervangen.   

Geduld
Julian Verheul moet – net als de andere cliënten van Humanitas DMH – nog even geduld hebben. De verhuizing laat nog even op zich wachten. ‘Het is best spannend om te verhuizen. Sommigen waren al enthousiast begonnen met inpakken. Maar dat was dus nog iets te vroeg.’