Veilig wonen in het Oranje Huis

Veilig wonen is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. De bewoners van het Oranje Huis in Almere van woningcorporatie de Alliantie en de Blijf Groep weten dat maar al te goed. Bij hun thuis liep het huiselijk geweld zo uit de hand, dat ze daar niet meer konden wonen. De ene is midden in de nacht gebracht door de politie, een ander kwam met haar kinderen op eigen gelegenheid. Het adres van het Oranje Huis is bekend. ‘Ook bij de omgeving van de slachtoffers. Iedereen praat er vrij over, het is niet meer geheim, maar namen geven we niet’, zegt Leonie Hutten van de Blijf Groep.
 

Waar vroeger de nadruk lag op wegvluchten voor het lichamelijke, seksuele en psychische geweld, ligt nu de nadruk op het aanpakken. ‘Hier komen ook de vaders langs als zij hun kinderen willen zien, maar daar gaat wel een onderzoek aan vooraf of het veilig genoeg is. In de buurt waren eerst wel zorgen over rondhangende daders, maar de ervaring leert dat dat minder is dan bij geheime locaties’, zegt Hutten. De Blijf Groep is de huurder van het pand van de Alliantie. De slachtoffers betalen een door de gemeente bepaalde vergoeding voor de opvang.

Veilig
‘Bijzonder is dat we dit complex speciaal hebben ontwikkeld voor de Blijf Groep. Beneden zitten de kantoren, van de tweede tot de zevende verdieping zijn appartementen en boven op de zevende zitten twee noodkamers en een gemeenschappelijke ruimte. Het hele pand is zo ingericht dat we het zo om kunnen zetten naar een gewoon wooncomplex’, zegt Marcel Grootenboer, projectmanager ontwikkeling en renovatie bij de Alliantie.

Grootenboer vond het bijzonder om mee te werken aan het Oranje Huis: ‘Het is eigenlijk het blijf-van-mijn-lijfhuis van vroeger. Je dient een maatschappelijk doel. Op de bovenste verdieping zitten noodkamers zonder buitenruimte en berging’.‘Die zitten bovenin voor de veiligheid. De voordeur is een sluis en verder zijn er overal in het pand beveiligde deuren met tags: hoe verder omhoog, hoe veiliger je zit’, verklaart Hutten.

Crisisbewoning
De noodkamers zijn voor de vrouwen en hun kinderen die acuut in gevaar zijn en bijvoorbeeld ’s nachts door de politie uit huis zijn gehaald. Ze hebben er een bed, een keuken en een douche en kunnen er maximaal drie dagen blijven. Van de 25 appartementen van 70 vierkante meter op de vijf verdiepingen daaronder zijn er tien voor crisisbewoning tot maximaal zes weken en vijftien voor begeleid wonen tussen de zes tot negen maanden. ‘Mensen die van de crisisbewoning doorschuiven naar begeleid wonen kunnen in hun appartement blijven. Ze zijn er zo blij mee, want ze zitten veilig en in een groot appartement’, zegt Hutten.

Mannen zitten niet in dit Oranje Huis, wel vrouwen met en zonder kinderen. ‘Mannen kunnen terecht in onze mannenopvang in Amsterdam’, zegt Hutten. Mannen komen er wel binnen, omdat de Blijf Groep in het Oranje Huis ook hulp biedt aan gezinnen met huiselijk geweld die nog thuis wonen. ‘Soms loopt de situatie alsnog zo uit de hand dat opvang nodig is en dan moeten we goed kijken of ons Oranje Huis nog veilig genoeg is of dat we een plek elders in het land moeten zoeken’, aldus Hutten.