Proces

Toezichthouder laat problemen CorpoData onderzoeken

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) laat externe onderzoekers evalueren wat er fout ging bij de aanlevering van gegevens voor de prognose-informatie (dPi) en scheidingsvoorstellen, in december 2016. Dit laat de directeur van de Aw, Kees van Nieuwamerongen, op 17 januari 2017 per brief aan corporaties weten.
 

Aedes wordt ook betrokken bij de evaluatie. Daarnaast gaan de onderzoekers in gesprek met een aantal corporaties. De onderzoekers doen uiteindelijk ook aanbevelingen die moeten voorkomen dat de problemen zich herhalen bij het aanleveren van de verantwoordingsinformatie (dVi).

Excuses
Veel corporaties konden eind 2016 hun dPi en scheidingsvoorstellen niet op tijd aanleveren, omdat CorpoData niet goed werkte. Van Nieuwamerongen maakt in de brief excuses aan de woningcorporaties: ‘Het systeem werkte bij grote drukte zeer traag, gegevens moesten soms meerdere malen worden ingevuld en de helpdesk was enige tijd niet bereikbaar per mail. Ik realiseer mij dat dit bij veel corporaties tot frustratie, onbegrip en extra werk van medewerkers heeft geleid. Daarvoor mijn oprechte excuses.’