Groei particuliere huishoudens 2017-2040 per provincie

Download deze tabel in XLS

Organisatie

In veel gebieden zijn ongeveer evenveel woningcorpraties als gemeenten. Dit verschilt per provincie.

Download deze tabel in XLS

Sociale huurwoningen per provincie

Woningcorporaties doen hun best het grootste deel van hun bezit betaalbaar en kwalitatief goed te houden. Daarvoor is het soms ook nodig om te slopen, nieuwbouw te plegen en woningen te verkopen, zodat er weer ruimte ontstaat voor andere investeringen. 

Download deze tabel in XLS

Het woningbezit naar huurprijsklasse per regio

De huurprijsklassen (goedkoop, betaalbaar, duur) zijn gebaseerd op de huurprijsklassen van de Wet op de Huurtoeslag (kwaliteitskortings-, aftoppings- en liberalisatiegrens).

Download deze tabel in XLS

Investeringen

Woningcorporaties kennen grofweg drie soorten investeringen: onderhoud, verbetering en nieuwbouw. 

Nieuwbouw

Corporaties streven naar uitbreiding van de sociale huurwoningvoorraad, daar waar te weinig woningen zijn. En omgekeerd geldt hetzelfde. In krimpgebieden zijn evenzeer investeringen nodig. De verschillen in investeringen en gerealiseerde woningen verschilt per regio. In de Woonagenda staat dat er 34.000 woningen per jaar bij moeten komen vanaf 2021. 

Prijs/kwaliteitsverhoudingen

Prijs, waarde en kwaliteit van een woning hangen af van de lokale marktomstandigheden en bouwtypen. 

Punten per gemeente en regio's

In sommige regio’s hebben woningen met veel woningwaarderingspunten (WWS-punten) daardoor een lage huurprijs en omgekeerd. In Blaricum is het puntental het grootst, in Opmeer het laagst. De gemiddelde huur is het laagst in Achtkarspelen en het hoogst in Westvoorne.