Programma De Bouwstroom

Conceptueel bouwen

 • Conceptueel bouwen is werken vanuit herhaalbare oplossingen die ook flexibel zijn. Hierdoor kan ieder project inspelen op de eigenheid van de bewoners, de locatie en de opdrachtgever. Bij conceptueel bouwen gaat de corporatie bestaande woningconcepten op de markt inkopen, in plaats van zelf nieuwbouwprojecten te ontwikkelen. 

  Corporaties, conceptaanbieders en industrie kunnen zich aansluiten bij De Bouwstroom, de alliantie van Aedes en het Netwerk Conceptueel Bouwen voor betaalbare nieuwbouw. Partijen gaan hierbij van een traditionele naar een conceptuele manier van bouwen. Dat betekent niet dat alle nieuwe huizen er hetzelfde uit gaan zien. Op de Conceptenboulevard is te zien hoeveel keuze er is in goede, betaalbare én energiezuinige nieuwe woningen.

 • Netwerk conceptueel bouwen (externe website)
 • Opleiding conceptueel bouwen in de maak voor De Bouwstroom (nieuws)

 • Fabriekstours Conceptueel bouwen

  Veel corporaties hebben ervaring met conceptueel bouwen, andere nog niet. Bij conceptueel bouwen wordt een woning afgenomen die gebouwd is in de fabriek. Om corporaties kennis te laten maken met het proces dat hierachter zit én de samenwerking tussen corporaties en de markt te stimuleren, organiseert Aedes dit najaar twee fabriekstours!

   Wij nodigen corporatiebestuurders en vastgoedmanagers uit voor een rondleiding door een fabriek, waarbij zij zelf aanschouwen welk proces er schuilgaat achter de woningen die we als sector afnemen. Dit combineren we met een reflecterend gesprek over de samenwerking tussen corporaties en aanbieders.

  Datum: 28 oktober 2020
  Tijd: 10:00-13.30 uur
  Locatie: Prefab Voorbij, Amsterdam
  Klik hier om aan te melden voor de fabriekstour van 28 oktokber

  Datum: 18 november 2020
  Tijd: 10:00-13:30 uur
  Locatie: MorgenWonen/VolkerWessels, Coevorden
  Klik hier om aan te melden voor de fabriekstour van 18 november 

Instrumenten

 • Om tot bouwstromen te komen is een bundeling van de vraag het startpunt. Met De Woonstandaard kunnen corporaties hun vraag vertalen in veel gevraagde producten in relatie tot huishoudenstypen en huurprijsklasse. Oftewel Product Markt Combinatie (PMC). Door die PMC’s spreken opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleverende industrie dezelfde taal.

  Op Conceptenboulevard.nl kunnen corporaties kijken wat er beschikbaar is voor hun specifieke vraag. Op deze website is inmiddels een breed aanbod van woningbouwconcepten te vinden: de woningen zien er goed uit en zijn betaalbaar. Het aanbod is afgestemd op de PMC’s uit De Woonstandaard.

 • Conceptenboulevard (externe website)
 • De Woonstandaard Aedes / NCB (externe website)

Nieuw: community De Bouwstroom

 • In de nieuwe besloten community De Bouwstroom kunt u vragen stellen over het programma De Bouwstroom, conceptueel bouwen, inkoop en opdrachtgeverschap met betrekking tot betaalbare nieuwbouw.

We zijn al begonnen, doet u mee?

 • ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder!’

  Nog meer weten over het programma De Bouwstroom of interesse om aan te sluiten? Neem dan contact op met: