Praktijk

Eerste 150 woningen Gronings aardbevingsgebied versterkt

Woongroep Marenland leverde eind juli 2016 16 versterkte én verduurzaamde woningen op in Appingedam, in het Groningse aardbevingsgebied. Hiermee is een mijlpaal bereikt: sinds december 2015 zijn 150 corporatiewoningen in het aardbevingsgebied versterkt, uitgevoerd door het Centrum Veilig Wonen (CVW). Arjen Hoeber, manager Wonen van Marenland, vertelt.

Welke woningen zijn als eerste aangepakt?
‘Er wordt het principe gehanteerd “van rij naar vrij”: vrijstaande of twee-onder-een-kapwoningen zijn steviger en beter bestand tegen aardbevingen dan rijtjeshuizen. In ons geval zijn het vooral rijtjeshuizen uit de jaren 60, 70 en 80.’

Hoe zijn de woningen versterkt?
‘Allereerst moesten de woningen veilig zijn en voelen, daarnaast willen we graag duurzame, comfortabelere woningen. Ter versterking is de oorspronkelijke gevel vervangen door een nieuw gevel. Bij een deel van de woningen is die nieuwe gevel versterkt met een staalconstructie, bij een ander deel met beton.’

Waarom twee verschillende methodes?
‘Om te zien welke methode in welke situatie nu het best werkt. Het is in deze pilot zoeken voor ons, voor de NAM en voor het Centrum Veilig Wonen (CVW), naar de beste methode. We leggen hiermee de basis voor het grootschalig versterken van corporatiewoningen in Groningen. De ervaringen met de eerste 150 woningen worden geëvalueerd. Hoe we in de toekomst verder gaan hangt af van deze evaluatie.’

De woningen zijn ook meteen verduurzaamd. Op welke manier?
‘Voor de verduurzaming is gekozen voor het concept nul-op-de-meter (NOM); er zijn verschillende NOM-concepten toegepast. De woningen zijn voorzien van zonnepanelen op de daken en installaties met onder andere warmteterugwinning. Daarnaast zijn de woningen voorzien van driedubbel glas. En het belangrijkste: de woningen hebben geen gasaansluiting meer. Dat is ook symbolisch erg belangrijk.’

Wat merken de huurders ervan?
‘De woningen zijn veiliger en comfortabeler. Bovendien gaat het energieverbruik flink omlaag en hebben de bewoners uiteindelijk lagere woonlasten. De eerste ervaringen van de bewoners zijn zeer positief, met name over het wooncomfort. Met die nieuwe gevel en alle moderne installaties behoort tocht tot het verleden.’

NAM betaalt een deel van de renovaties . Welk deel eigenlijk?
‘Het herstellen en versterken van de woningen is voor rekening van de NAM, het verduurzamen voor rekening van de corporaties. Maar de NAM betaalt voor een deel ook voor de verduurzaming, want om de woning te versterken gaat de oude gevel eraf en komt er een nieuwe, beter geïsoleerde gevel voor terug die voldoet aan actuele regelgeving.’