Publicatie

Onderzoekers: investeringen in huisvesting EU-landen levert forse besparing zorgkosten op

Huisvesting van onvoldoende kwaliteit kost landen in de Europese Unie bijna 194 miljard euro per jaar aan zorg en voorzieningen voor sociale zekerheid. De renovatie van woningen tot een acceptabel niveau zou 295 miljard euro kosten. Een investering die de samenleving binnen 18 maanden terugverdient, door besparingen op zorg en sociale voorzieningen. Dat meldt onderzoeksinstituut Eurofound op 4 augustus 2016, in het rapport Inadequate housing in Europe: Costs and consequences.

Nederlandse situatie beter
In Nederland is de staat van woningen gemiddeld een stuk beter dan in veel andere EU-lidstaten en is er dus minder gezondheidswinst te behalen. Daardoor zal het in Nederland wat langer duren voordat investeringen in renovatie terugverdiend zijn. De volgens de onderzoekers nodige renovatie van Nederlandse woningen zou 5,2 miljard euro kosten; de totale besparingen op ziektekosten schatten de onderzoekers dan op ongeveer 1,8 miljard euro per jaar. Binnen drie jaar zou de Nederlandse maatschappij die investeringen dus terugverdienen.

Grote verschillen EU-landen
De onderzoekers keken naar verschillende basisvoorzieningen, zoals verwarming, isolatie, bad, douche en toilet. Maar ook naar de structurele kwaliteit van woningen. Er blijken grote verschillen tussen EU-landen. Zo heeft 22 procent van de inwoners van Roemenië geen toilet en bad of douche, tegenover 0 procent in Nederland.