Praktijk

Europese sociale huisvesters verduurzaamden 1.843.000 woningen

Europese volkshuisvestingsorganisaties verduurzaamden tussen 2010 en 2015 circa 1.843.000 woningen. Dat maakte de Europese koepel voor volkshuisvestelijke organisaties Housing Europe bekend op de klimaattop in Parijs, op 3 december 2015.

De Europese volkshuisvesters verduurzamen jaarlijks gemiddeld 1,2 procent van hun woningen. De energiebesparende renovatie van ruim 1,8 miljoen woningen in de periode 2010-2015 levert huurders per jaar een besparing van 45 kilowattuur per vierkante meter op; een besparing van gemiddeld 724 euro per jaar op hun energierekening. Vanaf 2010 investeerden de leden van Housing Europe ongeveer 32,8 miljard euro in verduurzaming.

Europese organisaties voor sociale huisvesting, waaronder de Nederlandse woningcorporaties, bezitten meer dan 11 procent van de totale Europese woningvoorraad. Zij kunnen dus een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de Europese woningvoorraad.

8 miljoen woningen
Tijdens de vorige VN-klimaattop, in 2009 in Kopenhagen, spraken de leden van Housing Europe af om de energieprestatie van 8 miljoen woningen omhoog te brengen in de periode 2010-2020. Tijdens de klimaattop in Parijs lieten de huisvesters zien dat ze op weg zijn hun doel te bereiken.

De financiële crisis heeft een negatieve invloed op de energie-investeringen in de sociale huursector door heel Europa. Housing Europe wil daarom meer aandacht van overheden voor de volgende punten:
- Burgers, consumenten en gemeenschappen meer betrekken bij verduurzaming
- Voldoende financiering voor energie-efficiëntie
- Een nieuw ontwerp voor de elektriciteitsmarkt
- EU-wetgeving die de juiste condities schept, met name op het gebied van de Energie Efficiëntie Richtlijn en de Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen.

Global Alliance for Buildings and Construction
Ook steunt Housing Europe-voorzitter Marc Calon een initiatief van de Verenigde Naties om de vastgoedsector te laten bijdragen aan het behalen van de wereldwijde klimaatdoelen. Dit initiatief, de Global Alliance for Buildings and Construction, wil er met ambitieuze doelstellingen en innovatieve oplossingen aan bijdragen dat de aarde niet meer dan 2 procent opwarmt.