Instrument

Eerste lening van Europese Investeringsbank aan woningcorporatie

De Utrechtse woningcorporatie Portaal leent 200 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Met het geld verduurzaamt Portaal haar woningvoorraad. Het is de eerste keer dat een Nederlandse woningcorporatie geld leent van de EIB.

Aedes heeft de afgelopen tijd met de EIB nieuwe financieringsmogelijkheden voor woningcorporaties onderzocht. Dat heeft nu geleid tot deze eerste overeenkomst tussen de EIB en een corporatie. Eerder sloot NWB Bank, dat voor 70 procent corporaties financiert, een lening bij de EIB.

Nieuwe financier
Met deze lening is er een nieuwe partij die corporaties vaker van leningen kan voorzien. ‘Samen met de lening aan NWB Bank, toont deze operatie de inzet van de EIB voor de sociale woningsector in Nederland’, stelt vicepresident Pim van Ballekom van de EIB. ‘Betaalbare huizen zijn – zeker nu – belangrijk, maar moeten wel aan bepaalde eisen voldoen als het op milieuvriendelijkheid aankomt. Portaal zet zich hiervoor in en verdient onze volle steun.’

Duurzaamheidsprojecten
Portaal maakt met het geld bestaande woningen energiezuiniger en bouwt nieuwe energieneutrale woningen bouwen. Het investeringsprogramma bestaat in eerste instantie uit meer dan 40 kleinere duurzaamheidsprojecten in de regio’s waar Portaal actief is en bestrijkt bijna 5.000 woningen.