Praktijk

Zelfstandig wonen met zorg binnen handbereik in Rijssen

Alle ouderen in het nieuwe complex Eltheto in Rijssen wonen zo zelfstandig mogelijk. Hulp en zorg is beschikbaar voor wie dat nodig heeft vanwege dementie, een verstandelijke beperking of ziekte. Daarvoor is op het terrein onder andere een zorginlooppunt gevestigd. Woningstichting De Goede Woning en Carint Reggeland deden samen de bouw.

Meer woningen
Het verzorgingshuis Eltheto in Rijssen uit de jaren 50 is gesloopt om plaats te maken voor vier nieuwe gebouwen. Jan van der Spek, directeur-bestuurder van De Goede Woning: ‘Om het nieuwe complex rendabel te maken hebben we veel meer gebouwd dan er oorspronkelijk stond.’ De Goede Woning verhuurt 52 betaalbare appartementen aan ouderen die nog helemaal zelfstandig kunnen wonen. Carint Reggeland heeft plaats voor 50 mensen die verpleeghuiszorg nodig hebben. En Philadelphia biedt beschermde woonruimte voor 34 ouderen met een verstandelijke beperking.

Verhuizingen
Het was nog spannend of er in Rijssen met 26.000 inwoners wel genoeg belangstelling zou zijn voor de 52 zelfstandige appartementen voor ouderen. Volgens de behoeftepeiling wel. Van der Spek: ‘Toch is het altijd afwachten. We zijn in Rijssen en Holten flink de boer op geweest om ouderen te interesseren. De appartementen zijn nu op één na verhuurd. Dankzij alle verhuizingen hebben we nu weer sociale huurwoningen beschikbaar voor gezinnen.’

Bloembedden
Alle woonruimten in Eltheto beschikken over een eigen buitenruimte die past bij de mate van zelfstandigheid van de bewoners. Architect Remko Remijnse (2by4-architects): ‘Die ruimtes grenzen altijd aan het openbare gebied. Voor ouderen met een verstandelijke beperking is bijvoorbeeld de buitenruimte verdiept aangelegd.’ In de verhoogde bloembedden in de tuin mogen bewoners zelf tuinieren en er staan bewegingstoestellen. De openbare ruimte tussen de gebouwen is ook echt openbaar en voor iedereen toegankelijk. Er is geen hek en geen slagboom.

Gedeeld eigendom
De buurtvoorzieningen zitten op de begane grond van één van de woongebouwen: een dagopvang, vergaderruimte, een caférestaurant, een zorginlooppunt, een fysiotherapiepraktijk, een kapper/pedicure en winkelruimte. De Goede Woning en Carint Reggeland delen het eigendom van dit gebouw waarvoor ze een vereniging van eigenaren hebben opgericht.

Van der Spek vat samen: ‘We hebben zelfstandig wonen en zorg weer bij elkaar gebracht. Dat vind ik de kracht van Eltheto.’