Woongroepen voor mensen met dementie

De woningen in woonzorgcomplex De Koekoek in Veenendaal zijn zo ingericht dat mensen met dementie er zo prettig mogelijk kunnen wonen. De Koekoek is één van de projecten in een serie over nieuwbouwprojecten waarin wonen en zorg gecombineerd wordt.

Wonen met dementie
De indeling en inrichting van een woning kan veel verschil maken voor mensen met dementie. Door rekening te houden met omgevingsfactoren als licht, akoestiek, kleur en indeling kunnen zij langer en prettiger zelfstandig wonen.

Woningcorporatie Patrimonium en zorgorganisatie QuaRijn pasten deze inzichten toe bij de bouw van De Koekoek in Veenendaal, dat in 2014 werd opgeleverd. Het gebouw heeft zes kleinschalige woongroepen voor zes à zeven bewoners en zeven huurappartementen voor mensen met een lichte of geen zorgvraag. De bewoners krijgen zorg van QuaRijn.

Herkenbare spullen
Van buitenaf ziet het appartementencomplex eruit als een gewoon woongebouw. Binnen valt de bijzondere inrichting op: extra verlichte gangen, vitrines met herkenbare spullen naast de deuren van de woningen, kleurvlakken op de muren om verschillende functies aan te geven en woonkamers met open keukens, zodat de zorgverleners altijd contact kunnen houden met de bewoners.

Zorgvastgoed met toekomst
De volledige reportage over het complex is te lezen op de website van het kenniscentrum. Daar publiceert het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg de komende tijd nog negen andere praktijkvoorbeelden in de reportageserie Zorgvastgoed met toekomst - nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld.