Wooncoach: ‘Woonwensen veranderen als de jaren verstrijken’

Een vereenzaamde huurster stookte haar huis nog warm met oliekachels en waste zich bij het lavet. Ze is doof, dus bellen gaat niet meer, maar een kaartje voor de Wooncoach invullen lukte wel. Nu woont ze elders comfortabeler. ‘Ze was bang dat ze bij een verhuizing de woning terug moest brengen in oorspronkelijke staat, maar dat hoeft niet’, zegt Wooncoach Monique van de Walle. De Wooncoach werkt voor corporaties de Alliantie, Portaal en Omnia Wonen.

‘Deze mensen hebben daar 30 jaar gewoond, natuurlijk hoeft niet alles eruit’, zegt Van de Walle. Zij hielp deze mevrouw door geschikte woningen te zoeken en eens per week langs te fietsen met de oogst. Toen er een huis voor haar was, is een collega mee geweest om te kijken en is hulp voor de verhuizing geregeld. ‘Ik heb van mijn collega gehoord dat ze blij is in haar nieuwe woning.’ 

Huis opleveren
Alle huurders van 65 jaar en ouder krijgen een brief van hun corporatie over de Wooncoach die adviseert bij verhuizingen. Binnen een week na aanvraag volgt een afspraak. Van de Walle en haar collega-Wooncoach zijn in dienst van woningcorporatie de Alliantie, maar Portaal en Omnia Wonen betalen mee aan hun uren als Wooncoach. ‘Dat zijn er nu nog drie in de week, maar in 2015 hadden we acht uur’, aldus de medewerker verhuur bij de Alliantie. 

‘De meeste mensen willen bij hen thuis afspreken’, zegt de Wooncoach. Ze krijgt dan vragen als: hoe schrijf ik me in, hoe reageer ik en hoe moet ik mijn huis opleveren? ‘We krijgen ook veel vragen over huurprijsbeleid. Portaal en de Alliantie geven huurkorting en ik kan de huurtoeslag berekenen. Zo hoorde een stel dat het met een nieuwe huur van 700 euro niet duurder uit was. Veel mensen denken ook ten onrechte dat ze na drie keer afwijzen onder aan de lijst komen, dat is echt niet zo.’ 

Twee slaapkamers
De Wooncoach geeft geen oordeel. ‘Ik ga onze huurders niet pushen om te verhuizen naar een toegankelijker huis’, aldus Van de Walle. Ze merkt wel dat de woonwensen veranderen als de jaren verstrijken. ‘De jonge ouderen tussen de 65 en 70 jaar willen graag twee slaapkamers. Oudere ouderen willen het liefst beschermd wonen in een gebouw met gemeenschappelijke ruimten voor sociale contacten’, zegt ze. Verder wil vrijwel iedereen bij winkels wonen en liefst in de oude buurt. 

De Wooncoaches hebben vorig jaar samen 75 mensen gesproken van wie er 25 zijn verhuisd. Twintig mensen blijven voorlopig zitten en met 30 houden ze contact. ‘Dat zijn mensen die zelf reageren, maar bij wie ik een vinger aan de pols houd. Als mensen geen internet hebben, kijk ik voor ze of er nog geschikte woningen zijn. Als ze kinderen hebben, vraag ik die om te reageren en anders doe ik dat.’ Ze adviseert wel iedereen die ze spreekt om zich vast in te schrijven voor later. 

Meer weten over verschillende woonvariaties voor ouderen en andere groepen die wat meer zorg nodig hebben? Kom naar Expeditie Begonia, het congres over verschillende woonvormen met onder meer minister van VWS Hugo de Jonge.