Jeu-de-boulesbaan: symbool voor vitaal wonen in Gouda

Naast veel meer activiteiten dan voorheen, is de nieuwe jeu–de-boulesbaan voor de bewoners van De Leckenborch in Gouda het meest concrete resultaat van het experiment Vitale Woongemeenschappen. Woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland deed met De Leckenborch mee met dit experiment van Platform31 en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.

‘Gisteren was er bingo, vanavond gaan we sjoelen en we hebben ook een dartclub opgericht’, vertelt bewoonster Thea Vergouwe (70). Zij is penningmeester van de activiteitencommissie. Ingrid Koenst van Woonpartners Midden-Holland: ‘We zijn het experiment begonnen met wensbomen: bewoners konden daar kaartjes in ophangen met hun wensen. De grootste wens bleek een jeu-de-boulesbaan.

Opknapbeurt
Vergouwe vertelt dat de bewoners zelf een fancy-fair hebben georganiseerd om de baan te kunnen betalen. Maar dat heeft niet genoeg geld opgeleverd. Uiteindelijk heeft de corporatie het bedrag vanuit een fonds bij elkaar gekregen. Het opgehaalde bedrag van de fancy-fair gaan de bewoners gebruiken voor het onderhoud van de baan.

Op het wensenlijstje van de bewoners stond ook een opknapbeurt van de recreatieruimte. ‘Met nieuwe gordijnen, opgeknapte meubels en een likje verf hebben we met zes vrijwilligers de ruimte weer een fris en modern uiterlijk gegeven’, zegt Vergouwe. En het volgende project heeft ze al in gedachten: de tuin opknappen. Verder hebben de bewoners geld ingezameld voor dartborden voor de dartclub. En voor het huren van een busje om samen op pad te gaan.

Meer activiteiten
Vergouwe popelt: ‘Vorige week was het burendag. Daar hadden we ook nog iets leuks mee kunnen doen. En deze week is het de Week tegen de Eenzaamheid. Daar gaan we ook nog wat mee doen.’ Koenst is er enthousiast over dat de bewoners van de Leckenborch meedoen en dat er meer reuring is in het complex. Daarmee is het experiment voor Woonpartners Midden-Holland meer dan geslaagd.

Ze vond het ook goed om te horen hoe andere woningcorporaties daarmee bezig zijn. ‘Het belangrijkste is volgens mij dat je de bewoners weet te activeren. Dat moet er al een beetje in zitten, anders lukt het niet. Ik heb nog steeds contact met mevrouw Vergouwe en zo blijf ik op de hoogte. En zij gaat gewoon door met activiteiten.’

Handreiking
Dat bleek niet overal het geval. Naar aanleiding van het experiment Vitale Woongemeenschappen verscheen een handreiking en het draaiboek van ‘Studio BRUIS – Samen Buurten’. De Universiteit van Humanistiek evalueerde het experiment in een onderzoeksrapport. Het laat zien wat de mogelijkheden en grenzen zijn van het zelforganiserend vermogen van bewoners in wooncomplexen voor ouderen, wanneer en welke professionele ondersteuning nodig is, en onder welke voorwaarden een bruisende woongemeenschap kan ontstaan waarin gemakkelijk contacten worden gelegd.