Praktijk

In De Elshof wonen mensen met dementie zo veel mogelijk als thuis

Woningcorporatie Wooncompagnie bouwde eind 2016 voor Woonzorggroep Samen De Elshof: een complex met kleinschalige woningen speciaal voor mensen met dementie, in het dorp Anna Paulowna. De kleinschalige woningen bieden mensen met dementie een veilig en warm thuis, zodat ze zo lang mogelijk grip op en vreugde in hun leven houden.

Zo veel mogelijk als thuis. Dat is de gedachte achter de appartementen, die Wooncompagnie in nauwe samenwerking met Woonzorggroep Samen ontwikkelde. Iedere bewoner heeft een eigen kamer in de vier woningen, waar in totaal 28 mensen kunnen wonen. Met eigen meubels en andere persoonlijke spullen. 

Woonkamer
Daarnaast heeft elke woning een gemeenschappelijke woonkamer: een overzichtelijke, huiselijke ruimte waar bewoners en medewerkers samen een huishouden runnen. Zo koken zij samen. Familie van de bewoners is er altijd welkom. Daarnaast heeft het complex een binnentuin voor de bewoners.

Samen met andere ouderen
In De Elshof is naast de woningen voor mensen met dementie ook een appartementencomplex met 18 woningen voor huurders van Wooncompagnie. Mensen kunnen daar zelfstandig wonen, met de zekerheid dat er altijd zorg dichtbij is.

Bijkomend voordeel is de duurzaamheid van De Elshof: 138 zonnepanelen op het dak zorgen voor 80 procent van de benodigde energie, 28 zonnecollectoren warmen het water extra op. Daarnaast zit er in het complex een aardwarmtesysteem, voor de verwarming en afkoeling van het gebouw.