Arcadia: samenredzaam Huis van de Wijk

‘Het is schitterend om te zien hoe iedereen hier samenkomt en samenwerkt. We hebben een breiclub waar ook een cliënt van Pameijer aan meedoet en in het restaurant hebben we hulp van een huurder via Profila. En ons Huis van de Wijk loopt goed. We zitten tot eind van het jaar vol met activiteiten die de bewoners zelf hebben gekozen, van diner dansant tot bingo’, zegt Jan Pierweijer, voorzitter van bewonersorganisatie 110-Morgen over het complex Arcadia van woningcorporatie Habion in Utrecht.

In Arcadia wonen cliënten uit beschermd wonen en maatschappelijke opvang samen met cliënten met een beperking en ouderen boven 55 jaar. De ouderen hebben dus verschillende mensen om zich heen en kunnen in het Huis van de Wijk altijd wel iemand vinden voor een praatje. Het idee voor deze woonvorm ontstond toen de zorgorganisatie als gevolg van nieuw overheidsbeleid de huur van het pand opzegde. ‘Dat was ons nog niet eerder overkomen. Omdat slopen en nieuwbouw een dure optie is wilden we herbestemmen. We hebben aan mensen gevraagd hoe zij oud willen worden. Wat kunnen wij betekenen en wat doe je zelf om dat te bereiken’, zegt Peter Boerenfijn, directeur van woningcorporatie Habion. ‘We doen dat op meer plekken en hebben daar een methodiek voor ontwikkeld: de RØRING. We nodigen de lokale bevolking uit om mee te denken over de invulling van een pand vanuit de gedachte hoe iedereen zelf het liefst oud wil worden’, zegt Boerenfijn.

Samenwerking
De huidige bewoners zijn ouderen en mensen uit beschermd wonen en maatschappelijke opvang die zelfstandig wonen. Daarvoor werkt Habion samen met twee zorgorganisaties: Pameijer voor de bewoners met een beperking en Profila voor beschermd wonen. De cliënten van de eerste organisatie wonen door heel het complex en die van Profila wonen voornamelijk in een afgesloten deel met een gezamenlijke huiskamer. ‘Daar kunnen ze nog beter over nadenken. We moeten er natuurlijk voor zorgen dat iedereen zich thuis en op zijn gemak voelt’, zegt Pierweijer.

Op de begane grond is een buurtsupermarkt. Daarnaast heeft de bewonersorganisatie een restaurant dat failliet was gegaan overgenomen. ‘Door het faillissement hadden buurtbewoners ineens geen plek meer waar ze konden eten. Dat kon niet, dus wij zijn in gesprek gegaan met Habion. In een paar dagen hadden wij de boel overgenomen en omgedoopt tot Plaza Arcadia. Dat klinkt beter dan het restaurant’, zegt Pierweijer.

Samenredzaam
In Arcadia zijn ook omwonenden van het complex welkom. ‘Arcadia is samen wonen, samen problemen oplossen en samenredzaam zijn. Voor de mensen in het gebouw ernaast met hogere huren was het even wennen. Dat snap ik heel goed. Daarom blijven we altijd goed in gesprek met de omgeving.’ 

De samenwerking met de zorgorganisaties gaat volgens de woningcorporatie goed. Als er incidenten zijn worden die snel opgelost. ‘Wij hebben de organisaties vanaf het begin betrokken bij de invulling van Arcadia. De woongemeenschap bepaalt zelf de formele en informele regels en daar moet iedereen zich aan houden, ook de cliënten’, aldus Boerenfijn. Hij raadt collega-corporaties af kant-en-klare woonconcepten te ontwikkelen. ‘Laat het over aan de bewoners. Zij weten zelf het beste hoe zij willen wonen. We hebben hier goeie ervaringen mee’, aldus de directeur.