Instrumenten

Modelcontract voor verhuur via zorgaanbieders

Voor woningcorporaties die woonruimte verhuren aan zorgorganisaties heeft Aedes een modelaanvulling op het huurcontract opgesteld. Daarmee kunnen corporaties contractueel vastleggen dat de corporatie-accountant de vereiste inkomenstoetsing kan uitvoeren.

Intermediaire verhuur
Woningcorporaties verhuren soms woningen via derde partijen, ook wel intermediairs genoemd. Denk daarbij aan een zorgorganisatie die appartementen van een corporatie onderverhuurt aan ouderen. De overheid stelt strenge eisen aan deze indirecte verhuur om te zorgen dat deze sociale huurwoningen worden toegewezen aan de juiste doelgroep.

Inkomenstoets
Net als bij directe verhuur, moet een accountant beoordelen of de woning wordt onderverhuurd aan de primaire doelgroep: mensen met een inkomen onder de inkomensgrens. Daar komt nu ook de passendheidsnorm bij. De accountant moet controleren of de toewijzingen correct zijn verricht. Maar bij indirecte verhuur heeft de accountant van de woningcorporatie niet automatisch toegang tot de administratie van de derde partij en kan hij dus niet zien of het inkomen getoetst is. Daarom is het verstandig contractueel goed vast te leggen dat de accountant wel de vereiste beoordeling kan uitvoeren.

Downloads:

Meer informatie over dit onderwerp staat op de website van het KCWZ.