Evenement

Safe at Home: corporaties willen actieve rol in aanpak huiselijk geweld

Woningcorporaties willen een actieve rol spelen bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dat bleek tijdens de Meet & Greet van Safe at Home bij woningcorporatie deltaWonen in Zwolle, op donderdag 6 juli.

Safe at Home is een Europees project om de rol van woningcorporaties te versterken in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het tweejarige project wordt uitgevoerd door Kadera, een Overijsselse organisatie voor de aanpak van huiselijk geweld.

Partners en betrokken partijen spraken in het kantoor van deltaWonen in Zwolle
Woningcorporaties, sociale wijkteams, de Federatie Opvang, gemeenten en de Europese projectpartners waren donderdag aanwezig. Aan verschillende tafels gingen zij met elkaar in gesprek. Vooral de tafels waar deelnemers spraken over een speciale training ‘omgaan met huiselijk geweld’ voor corporatiemedewerkers werden druk bezocht. Lees het volledige verslag hier.

Huiselijk geweld
Jaarlijks zijn er in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld. Woningcorporaties kunnen een belangrijke rol spelen in het herkennen van dit soort situaties en het melden ervan. Net als bijvoorbeeld scholen, artsen of maatschappelijk werkers. Een derde van de corporatiemedewerkers heeft dagelijks contact met huurders, zo blijkt uit cijfers van Aedes.

Safe at Home
Safe at Home loopt de komende twee jaar in zowel Nederland als Engeland. De Europese Commissie financiert het project. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Aedes en Woonstichting Nieuwkoop ondersteunen het project. Daarnaast voert de overkoepelende organisatie voor daklozenopvang in Europa, FEANTSA, kwantitatief onderzoek uit naar de rol van woningcorporaties in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in Europa.