Evenement

Regiobijeenkomsten Wet aanpak Woonoverlast

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) organiseert in november 2017 in verschillende regio’s bijeenkomsten over de Wet Aanpak Woonoverlast. Deze wet biedt burgemeesters de mogelijkheid om zogeheten ‘gedragsaanwijzingen’ te geven aan overlastgevers. Dat vergroot de wettelijke mogelijkheden voor gemeenten bij de aanpak van woonoverlast en kan het sluiten van woningen voorkomen.

Een woningcorporatie kan, via het huurcontract, bij ernstige woonoverlast al langer een gedragsaanwijzing opleggen aan huurders van hun woningen (de huurrechtelijke gedragsaanwijzing). Soms stemt de huurder zelf in met de gedragsaanwijzing, soms is tussenkomst van een rechter nodig. Met de nieuwe wet kunnen gemeenten aan huurders en kopers een bestuursrechtelijke gedragsaanwijzing opleggen.

Daarvoor moet de gemeenteraad eerst een verordening aannemen waarin bijvoorbeeld staat in welke gevallen de burgemeester mag ingrijpen. Een bestuursrechtelijke gedragsaanwijzing kan pas worden ingezet als de overlast niet op een andere manier kan worden tegengegaan. Het is daarom belangrijk dat gemeenten en woningcorporaties goed met elkaar samenwerken en alle interventies afwegen.

Een gedragsaanwijzing is een verbod of gebod voor een gebruiker van een woning die overlast geeft. Bijvoorbeeld een verbod om harde muziek te draaien of een gebod om een hond te muilkorven. Leeft de bewoner de gedragsaanwijzing niet na, dan volgt bijvoorbeeld een dwangsom. Dat moet de overlast voor de buurt verminderen.

Bijeenkomsten
In de bijeenkomsten van het CCV staan deelnemers stil bij de invoering van de nieuwe wet en wat dat betekent voor de gemeente, corporaties en andere partners. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor corporaties. Let op: de bijeenkomsten worden per regio aangeboden, voor een sterker regionaal netwerk. Aanmelden kan alleen in de eigen regio. In 2018 komen er sessies in andere regio’s. 

16 november van 13.00 – 16.30, werksessie Wet Aanpak Woonoverlast Midden-Nederland
Deze sessie houdt het CCV in samenwerking met het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS). 
Gemeenten:
Almere, Amersfoort, Baarn, Blaricum, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Dronten, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Houten, Huizen, IJsselstein, Laren, Lelystad, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Noordoostpolder, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Urk, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Weesp, Wijdemeren, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, Zeewolde, Zeist. 

21 november van 09.30 uur – 14.30 uur, regionale sessie Wet Aanpak Woonoverlast Den Haag 
Deze sessie houdt het CCV in samenwerking met het Regionale Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid (RSIV). 
Gemeenten:
’s-Gravenhage, Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Delft, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lisse, Midden-Delfland, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Wassenaar, Westland, Zoetermeer, Zoeterwoude, Zuidplas. 

Aanmelden kan per mail: katja.steverink@hetccv.nl