Publicaties leefbaarheid: corporaties spelen belangrijke rol in kwetsbare wijken

Hieronder staan een aantal onderzoeken en publicaties die gaan over leefbaarheid, wijkaanpak en overlast en verloedering.

Leefbaarheid

Onderzoek TU Delft: corporaties spelen belangrijke rol in kwetsbare wijken

Woningcorporaties vervullen een belangrijke rol in de ondersteuning van kwetsbare wijken, meer nog dan de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Gerard van Bortel, die 4 maart 2016 promoveerde op de rol van woningcorporaties in wijkaanpak.

‘Laat woningcorporaties in kwaliteit woonomgeving investeren’

Geef woningcorporaties de mogelijkheid om te blijven investeren in de kwaliteit van de leefomgeving. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in het rapport Kwaliteit zonder groei: over de toekomst van de leefomgeving (2014).

Veiligheid en overlast

Handreiking gedragsaanwijzing

Overlastveroorzakende huurders kunnen sinds kort een gedragsaanwijzing opgelegd krijgen. Deze handreiking beschrijft wat een gedragsaanwijzing precies inhoudt en welke doeleinden dit instrument dient te realiseren.

Housing First

Binnen het project Housing First krijgen langdurig daklozen direct woonruimte en begeleiding. Afkicken is geen voorwaarde. Het rapport Housing First: principes en praktijken (2014) evalueert zeven Housing First projecten in Nederland.

Handboek Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling is een methode om conflicterende buren (weer) met elkaar in gesprek te laten komen en het onderlinge contact te herstellen. In het vernieuwde handboek buurtbemiddeling van het CCV staat duidelijk omschreven wat het is, wat de effecten zijn en hoe buurtbemiddeling opgezet, gefinancierd en uitgevoerd wordt.

Wijkaanpak

In veel gemeenten werken corporaties samen met de gemeente, maatschappelijke organisaties en andere partners aan de leefbaarheid van de wijk. De bewoners staan daarbij centraal en hun inzet is belangrijk voor het slagen van projecten.

Leefbaarheidsscore verbeterd

Cijfers hierover staan in de Leefbaarometer.

Stedelijke vernieuwing Hoogvliet

Vijftien jaar stedelijke vernieuwing in Hoogvliet, een voormalige Rotterdamse deelgemeente, is in ruimtelijke zin een succes. De woonsituatie van de bewoners, de leefbaarheid en de reputatie van de wijk zijn verbeterd. Maar de sociaaleconomische positie van de oorspronkelijke bewoners is nauwelijks veranderd. Dat is de conclusie van onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam.

Wijkaanpak overig:
WRR-rapport Vertrouwen in de buurt (2005)