Innovatiechallenge Leefbare Wijken en Buurten: denk vanuit de bewoner en kijk vooral naar wat er wél kan

Update

Maak ze klein, de kwesties die in de wijk spelen op het gebied van leefbaarheid en kijk vooral naar wat er wél mogelijk is. En breng mensen in beweging met aandacht en liefde in plaats van met regels en beperkingen. En doe dat samen. Dat was de rode draad in de gesprekken op 13 december 2018 tijdens het tweede werkatelier in een serie van vier van de Innovatiechallenge Leefbare Wijken en Buurten 2018-2019. In de zes teams schoven dit keer mensen aan die dagelijks in de wijk te maken hebben met leefbaarheidsproblematiek: bewoners, jongerenwerkers, politieagenten, ggz-professionals en anderen.

UPDATE: Lees ook de verslagen van ieder team op de teampagina's: 

Alle vraageigenaren van de zes teams kwamen met hun teamleden met zin bijeen voor het tweede werkatelier in een wijkcentrum in Amsterdam Sloterdijk. Hun doel was indrukken, ervaringen en feiten van bewoners en belanghebbenden verzamelen, meer begrip en inzicht krijgen in hun wensen en behoeften. Meer aansluiting op de ‘leefwereld’ te vinden, een gezamenlijk beeld krijgen bij voor wie we het doen. Daarvoor nodigde ieder team ervaringsdeskundigen uit voor verdiepingsgesprekken over hun vraagstuk.

Zo kregen de teams een beter beeld van hun vraagstuk: van de mogelijkheden en van de mogelijke barricades voor vernieuwing. De ervaringsdeskundigen waren eigenlijk alleen uitgenodigd voor deze sessie, maar willen graag blijven meedoen. Niet alleen enthousiast over de inhoud, maar ook door de energie en interactie in de teams.

Net als de aftrap afgelopen september was het interactieve programma gebaseerd op de methodiek van design thinking. Dit leverde ook dit keer een reeks pitches op van de vraageigenaren waarin zij hun aangescherpte vraag formuleerden. Vooral aangescherpt op de kernvraag voor deze middag: voor wie gaan we wat oplossen? De 100 deelnemers werken verder aan de plannen van hun eigen actielijst, zoals een wijkbezoek, bewonersonderzoek of excursie. Op 7 februari 2019 is het volgende werkatelier, dan zien de teams elkaar voor de volgende fase: de oplossingsrichting. In de tussentijd treffen zij elkaar onder andere in de online community

Kernvraag deze middag: voor wie gaan we wat oplossen?

De Innovatiechallenge Leefbare Wijken en Buurten 2018-2019 is een nieuwe aanpak waarin corporatiebestuurders elkaar, de wetenschap en de markt vinden om samen tot vernieuwende oplossingen te komen voor leefbare wijken. De aanpak is een initiatief van Aedes, KWH en BlomBerg Instituut en daagt de deelnemers uit om in twaalf maanden tijd in multidisciplinaire teams te komen tot oplossingen voor prangende vragen op het gebied van leefbaarheid.

Volg de challenge op www.aedes.nl/innovatiechallenge.