Innovatiechallenge krijgt Europese belangstelling

Housing Europe heeft veel belangstelling voor de Innovatiechallenge Leefbare Wijken en Buurten 2018-2019. In haar laatste nieuwsbrief besteedde de Europese Federatie van sociale woningbouw uitgebreid aandacht aan dit initiatief waarbij zes teams een jaar op een vernieuwende manier werkten aan innovatieve oplossingen voor hardnekkige vraagstukken van corporaties.

De Innovatiechallenge liep van 27 september 2018 tot en met 26 september 2019. Zes teams gingen onder leiding van vraageigenaren, corporatiebestuurders uit het hele land, via ontwerp-denken op zoek naar vernieuwende oplossingen. De teams bestonden uit diverse mensen met verschillende achtergronden: van wetenschappers tot bewoners en van ambtenaren tot zorgmedewerkers en politieagenten.

Winnaars

Dat leidde uiteindelijk tot twee winnaars: Hester van Buren van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale won met haar oplossing tegen criminele ondermijning de Publieksaward. De Juryaward ging naar Walter Hamers die met zijn team de SocialAirBnB bedacht. Beide partijen komen aan het woord in het artikel van Housing Europe.

De Innovatiechallenge Leefbare Wijken en Buurten 2018-2019 heeft een aanzet gegeven aan vernieuwende antwoorden op vragen van woningcorporaties. De deelnemers hebben naar eigen zeggen nu beter in beeld bij wie ze terechtkunnen bij leefbaarheidsvraagstukken.

De Innovatiechallenge was een initiatief van Aedes, KWH en het Blomberg Instituut.