Huurders van WBO Wonen laten geen geld meer liggen

Huurders van woningcorporatie WBO Wonen uit Oldenzaal kunnen gebruikmaken van De VoorzieningenWijzer. Een medewerker van welzijnsorganisatie Impuls komt langs en bekijkt per situatie de mogelijkheden tot besparing. Winst voor huurders: zo’n 50.000 euro op jaarbasis.

‘Het kost ons en de gemeente geld, maar dat is een relatief klein bedrag als je bekijkt wat een lagere huurverhoging ons kost’, zegt directeur-bestuurder Dick Mol van WBO Wonen. De corporatie en de gemeente betalen de komende drie jaar ieder de helft van de licentiekosten van 19.000 euro. Het eerste jaar betaalt de corporatie mee aan de opleidingskosten voor de medewerkers van de welzijnsorganisatie.

Samenwerking

WBO Wonen werkt samen met welzijnsorganisatie Impuls en de gemeente Oldenzaal in De VoorzieningenWijzer die ook in de prestatieafspraken is opgenomen. ‘Ik raad alle corporaties aan om het met deze driehoek samen te doen en het vast te leggen in de prestatieafspraken’, zegt Mol. 
Wethouder Rob Christenhusz (Sociaal domein): ‘De gemeente Oldenzaal investeert veel in armoedepreventie. De VoorzieningenWijzer helpt huurders aan lagere woonlasten en minder zorgkosten. Dat betekent dat deze mensen meer te besteden hebben.’ 

Leefbaarheid en privacy

Aanvankelijk was er onduidelijkheid of De VoorzieningenWijzer past in de uitgaven van corporaties voor leefbaarheid. Een brief van de Autoriteit woningcorporaties bood duidelijkheid: het mag. De wethouder raadt het ook aan bij collega’s: ‘Uit de evaluatie blijkt dat het veel oplevert voor de inwoners. Mooi toch als je dat kunt realiseren.’ 

De werkwijze voldoet aan de privacyregels. ‘Elke deelnemer kan bij zijn eigen veilig opgeslagen online dossier, maar de informatie van specifieke personen is niet toegankelijk voor ons, gemeente en Impuls. We weten alleen dat de gemiddelde opbrengst netto 500 euro per jaar is. Als een huurtoeslag is vergeten, kan de besparing oplopen tot 2.000 euro’. ‘Het lijkt weinig, maar een paar tientjes per maand is voor mensen met een minimum inkomen heel veel’, vult Christenhusz aan.

Thema’s

De VoorzieningenWijzer is onafhankelijk en per regio verschillend. De basis is hetzelfde en bevat vijf thema’s:

  1. Inkomstenbelasting
  2. Toeslagen 
  3. Energieleverancier
  4. Zorgverzekering
  5. Gemeentelijke regelingen 

De thema’s kunnen lokaal verschillen. Martijn Boer van De VoorzieningenWijzer: ‘We kijken per regio wat daar is geregeld en zorgen dat dit in het kennissysteem komt. In Drenthe ontwikkelen we als proef een extra thema voor de voorzieningen van woningcorporaties. Huurders krijgen daardoor ook zicht op wat de corporatie voor hen kan betekenen, bijvoorbeeld met een huurprijscheck of zonnepanelen.’ Als de proef slaagt, verschijnt het zesde thema ook in andere regio’s. 

De Voorzieningenwijzer is nu in 41 regio’s in gebruik.