Proces

Schuldenaar krijgt adempauze

Update

Mensen die diep in de schulden zitten en daar niet uitkomen met een gewoon schuldtraject, krijgen de mogelijkheid van een adempauze van maximaal een half jaar. Dat heeft de regering besloten in vervolg op een internetconsultatie. Het voorstel treedt 1 april 2017 in werking.

Tijdens die periode van maximaal zes maanden mogen deurwaarders, incassobureaus en de overheid geen beslag leggen op goederen, inkomen of uitkering. Zo heeft de schuldenaar met hulp van de schuldhulpverlening de kans om alle zaken op een rij te zetten en tot een stabiele financiële situatie te komen, van waaruit hij of zij betalingsafspraken kan maken. 

Rechter
Het voorstel is tot stand gekomen na intensief overleg met belangenbehartigers van schuldhulpverleners, gerechtsdeurwaarders en gemeenten. De adempauze is alleen bedoeld voor mensen die via de reguliere weg geen oplossingen vinden. De rechter kan dan op verzoek van de gemeente een moratorium vaststellen.
 
In die zes maanden heeft de schuldenaar niet te maken met incasso’s, maar worden wel alle inkomsten ingehouden boven het minimale bedrag waar hij van moet leven (de beslagvrije voet). Dit geld wordt opgespaard en aan het eind van het moratorium ingezet om de schulden af te lossen.
 
Update
De inwerkingtreding van het voorstel is 1 april 2017.