Nieuws

Huurincassoplatform voor en door woningcorporaties

Soms ontkom je als woningcorporatie niet aan het opstarten van een incassoprocedure. Vaak speelt er meer dan een huurachterstand en kunnen woningcorporaties een helpende hand bieden. Het huurincassoplatform is een plek voor het delen van ervaringen en kennis, voor en door woningcorporaties. 

Het platform begon in 2014 met een eerste bijeenkomst met 60 deelnemers van woningcorporaties die kennis en goede voorbeelden deelden. Nu zit het platform, met als voorzitter René Oosterveer, manager Incasso bij Rochdale, aan de elfde bijeenkomst waar 80 mensen op af kwamen. 
‘Onze kracht is dat we er voor en door woningcorporaties zijn. We hebben geen commerciële belangen en zo is iedereen vrij om vragen te stellen en mee te praten in een veilige omgeving. Zo hoor je wat er leeft en zo ontstaan ook nieuwe samenwerkingen.’ Het platform houdt ook vier keer per jaar een vergelijking van de incassoresultaten bij woningcorporaties. 

Benchmark huurincassoplatform
In deze zogeheten benchmark van het huurincassoplatform, niet zijnde de Aedes-benchmark, staan de woningcorporaties en hoeveel procedures zij hebben lopen, maar ook welk systeem zij gebruiken. ‘Als je dan bij een collega ziet dat een andere corporatie veel vooruitgang boekt, kun je navragen hoe dat komt. Of als jij niet blij bent met je systeem kun je bij collega’s met andere systemen vragen naar hun ervaringen. De benchmark is er dus om van elkaar te leren’, zegt Oosterveer. 
De bijeenkomsten vinden drie keer per jaar plaats en daar kijken de organisatoren wat leeft onder de deelnemers voor ze gasten gaan uitnodigen. Zo is er al eens iemand geweest van de incasso van een energiebedrijf en afgelopen keer waren het NIBUD en Pieter Hilhorst van Amargi te gast. Amargi is de vereniging van mensen die zich met elkaar willen bevrijden van geldzorgen. ‘Hilhorst had een goed verhaal over hoe je kunt zorgen dat we bij schuldhulpverlening iemand verder helpen. Ontruiming willen we allemaal voorkomen’, zegt Oosterveer. 

Voorwaarden en valkuilen
Verder was er bij de laatste bijeenkomst aandacht voor de voorwaarden en valkuilen van incasso en dat medewerkers van woningcorporaties meer moeten doorvragen. Bij een huurder met betalingsachterstand spelen vaak meer problemen en mogelijk zijn er al regelingen met meer schuldeisers gesloten, waardoor de huurder verder in de problemen kan komen. De waarde van de bijeenkomsten is volgens Oosterveer vooral het onder elkaar zijn: ‘Er zijn wel sprekers van buitenaf, maar die houden een praatje en vertrekken weer. Daardoor kunnen we met elkaar vrijuit praten over alle aspecten van de incasso bij woningcorporaties. Zoiets zie je niet bij commerciële partijen, omdat daar concurrenten zitten. Woningcorporaties zijn geen concurrenten van elkaar, maar willen leren. Elke bijeenkomst zie ik weer nieuwe contacten ontstaan.’

Leden heeft het huurincassoplatform niet, alleen deelnemers. En het staat alle woningcorporaties vrij zich hierbij aan te sluiten. De volgende bijeenkomst is op 6 februari 2018 en deelname is gratis. Zodra hier meer over bekend is, staat dat op huurincassoplatform.nl. Nadere gegevens daarover zijn nog niet bekend.