Gewoon wonen in een verplaatsbaar huis: ‘Je merkt geen verschil’

Trots geeft Kimberley Mauriks een rondleiding in haar huisje van 39 vierkante meter. Zij is een van de zes huurders van woningcorporatie Huis & Erf die in Schijndel in een verplaatsbare woning woont. Steeds meer corporaties kiezen ervoor om voor kleine huishoudens tijdelijke, verplaatsbare woningen neer te zetten. 

Karin Smeekens, specialist Maatschappij- en Vastgoedsturing bij Huis & Erf legt uit dat het idee voor de verplaatsbare woningen ontstond door de woningnood voor kleine huishoudens. De corporatie zocht daarvoor op korte termijn een oplossing. Ook voor alleenstaande statushouders waren woningen nodig.

Bouwpakket
De zes woningen van Huis & Erf zijn bestemd voor één persoon. De corporatie plaatste ze een jaar geleden. De woningen worden als een bouwpakket in de fabriek gemaakt, op locatie weer in elkaar gezet en in één dag geplaatst. Huis & Erf heeft van de gemeente een vergunning voor tien jaar gekregen.
 
Er zijn inmiddels meer corporaties die verplaatsbare woningen verhuren. Bijvoorbeeld Wonen Limburg. Deze corporatie heeft vorig voorjaar in America, Weert en Panningen in totaal zo’n 50 ‘Kompaswoningen’ in gebruik genomen. De corporatie stelt deze woningen tijdelijk beschikbaar aan mensen die voor een korte periode een huis nodig hebben. De huurcontracten worden voor maximaal twee jaar afgesloten. 

Onrust
'Aanvankelijk was er wat onrust bij de bewoners in de omgeving', zegt Helen Hillemans van Wonen Limburg. Zij vreesden dat deze verplaatsbare woningen verhuurd zouden worden aan mensen die niet in een gewoon huis kunnen of willen wonen. ‘Nadat omwonenden op uitnodiging van de corporatie een kijkje konden nemen in de huizen, was die angst snel verdwenen’, zegt Hillemans.
 
In Schijndel heeft Huis & Erf vergelijkbare ervaringen gehad. De zes verplaatsbare woningen liggen grotendeels tussen koopwoningen. Bij het bekendmaken van de plannen waren de omwonenden ongerust over wat hen te wachten stond. De corporatie organiseerde een bijeenkomst waarop ze de buurtbewoners uitleg gaven over het project. ‘Vanaf dat moment was de onrust weg’, zegt Smeekens. ‘Wij krijgen sindsdien alleen maar positieve reacties. Dat komt ook omdat de woningen er leuk uit zien.’

Donderdag 3 augustus zond NOS Nieuwsuur dit item uit over de verplaatsbare woningen van Huis & Erf. Bewoonster Mauriks vertelt daarin hoe blij ze is met haar huis. ‘Je merkt geen verschil met een gewoon huis. Het is groot genoeg en heeft alles wat ik nodig heb; een keuken, eethoek, woonkamer, slaapkamer en badkamer. Er is zelfs een tuin.’