Nieuws

Belastingdienst moet huurder schadevergoeding betalen

De Belastingdienst moet een huurder schadevergoeding betalen omdat de dienst onterecht inkomensgegevens heeft doorgegeven aan diens verhuurder. Dat heeft de bestuursrechter op 26 april 2018 bepaald. De Belastingdienst gaat in beroep tegen de beslissing. De uitspraak betekent niet dat de verhuurder iets fout heeft gedaan, daarover heeft deze rechter niets gezegd. 

Een civiele rechter vond op 10 januari 2018 dat de verhuurder niks fout deed in een zaak die de Woonbond tegen onder meer Aedes en De Key had aangespannen. De rechter oordeelde dat de verhuurder gebruik heeft gemaakt van de wettelijke mogelijkheid om inkomensgegevens bij de Belastingdienst op te vragen voor de inkomensafhankelijke huurverhoging. De verhuurder hoeft daarom de huurverhoging niet terug te draaien. 

Inkomensafhankelijke huurverhoging
De inkomensafhankelijke huurverhoging moet scheefwonen tegengaan en de doorstroming bevorderen. Bij de invoering in 2013 verzuimde de wetgever de Belastingdienst expliciet de verplichting op te leggen inkomensgegevens te verstrekken. Dat had wel gemoeten stelt de Raad van State in een advies van februari 2016. De fout is vervolgens per 1 april 2016 in de wet gerepareerd.