Praktijk

Vluchtelingen en jongeren wonen samen in flexbouw-complex van Elan Wonen

Woningcorporatie Elan Wonen heeft binnen negen maanden een flexibel wooncomplex neergezet voor 160 huishoudens aan het Delftplein in Haarlem. Het bestaat uit eenkamerappartementen voor starters en driekamerappartementen. Bij elk woningtype is de helft voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning en de andere helft voor regulier woningzoekenden van de wachtlijst. 

‘Ik stond al zeven jaar op de wachtlijst. Ik woon nu samen met mijn vriendin. Hiervoor woonden we bij onze ouders. Nu zijn we vrij en hebben we privacy’, zegt Brian Reemnet (24). Hij is bewoner en gangmaker. Onder de huurders van 160 woningen komen 16 gangmakers. Zij zijn aangewezen als aanspreekpunt voor de bewoners en de woningcorporatie. ‘Daarbij zijn ook vergunninghouders. We hebben al met zijn allen gegeten en zij denken ook mee over activiteiten in de twee gemeenschappelijke ruimten’, zegt een trotse directeur Chris Schaapman van Elan Wonen. 

Opknapbeurt
De wijkbeheerder en wijkregisseur houden een oogje in het zeil. De laatste treedt op als er lastige problemen zijn en schakelt zo nodig het sociale wijkteam in. De gemeente is ook betrokken bij het project via een korting op de koop van de bouwgrond en nu als huurder van die twee gemeenschappelijke ruimten. Een dag per week kunnen zelfstandigen zonder personeel daar een werkplek huren en er is taalles. De rest van de tijd zijn er activiteiten voor de bewoners. Het complex kon snel verrijzen omdat het eerder dienst deed als verzorgingshuis in Velp. Het is gedemonteerd en daarna in Haarlem opnieuw opgebouwd. Het complex kreeg een grote opknapbeurt: alle binnenwanden zijn volledig nieuw en de gevel is opnieuw geschilderd. 

Tijdelijke contracten
Het complex aan het Delftplein blijft vijftien jaar staan. Huurders onder de 27 jaar van de wachtlijst mogen er vijf jaar wonen met behoud van hun inschrijfduur. Vergunninghouders mogen er de volle vijftien jaar wonen. Reemnet: ‘Mijn vriendin en ik willen uiteindelijk een huis kopen. Maar het is hier nu echt heerlijk wonen. Ik drink regelmatig koffie bij mijn overbuurvrouw Nedaa uit Syrië.’ Zij wonen allebei in een driekamerappartement en betalen rond de 630 euro aan huur. Huurders van een studio betalen 414 euro.

Burendag
Reemnet heeft inmiddels nieuwe buren leren kennen. ‘Op burendag hebben we met een man of tien gevoetbald in de kooi.’ Hij verheugt zich ook op de plannen die er zijn om samen te eten in de gemeenschappelijke ruimte. ‘Een van de statushouders is chef-kok, dus ik hoop dat het doorgaat.’ 

Over vijftien jaar wordt het complex gesloopt. Schaapman: ‘Dan gaan we nieuwe woningen bouwen. Ik geloof in circulair bouwen dus denk dat we al het materiaal opnieuw gaan gebruiken.’