Feiten & Cijfers

Geen achterstand meer huisvesting vergunninghouders

Gemeenten, woningcorporaties en andere partijen hielpen in het afgelopen half jaar zo’n 19.000 vergunninghouders aan een eigen huis. Dit betekent dat er voor het eerst sinds jaren geen achterstand meer is in de huisvesting van vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Dat blijkt uit cijfers die het Platform Opnieuw Thuis publiceerde. Nog maar een paar provincies lopen achter op de taakstelling. In de tweede helft van 2017 moeten gemeenten zo’n 10.000 vergunninghouders huisvesten. Een deel daarvan bestaat uit nareizende gezinsleden van vluchtelingen die al in Nederland zijn toegelaten.

Integratie
Opnieuw Thuis, waar Aedes lid van is, stopt zoals gepland per 16 juli 2017 met het ondersteunen van gemeenten en woningcorporaties bij het huisvesten van vergunninghouders. ‘De huisvestingsachterstand is ingelopen’, schrijft het platform in een persbericht. Integratie is nu de volgende grote uitdaging: ‘Ervoor zorgen dat vergunninghouders ook daadwerkelijk mee gaan doen in de Nederlandse samenleving.’

Aantal spoedzoekers groeit
Platform Opnieuw Thuis, VNG, Aedes en G32 deden op 3 juli 2017 een oproep aan gemeenten, woningcorporaties en het Rijk om meer tijdelijke woningen te bouwen omdat zij het aantal spoedzoekers in Nederland dat snel een woning nodig heeft, over de gehele linie zien toenemen. Het gaat niet alleen om vluchtelingen met een verblijfsvergunning maar ook om mensen die wachten op een volgende koopwoning, in scheiding liggen of te maken hebben met huiselijk geweld. Ook kan het gaan om zzp’ers met een tijdelijke baan of starters die op zichzelf willen gaan wonen. Het huisvesten van bijzondere doelgroepen en woningen bijbouwen waar nodig is een belangrijk onderdeel van de Woonagenda van Aedes.