Opinie

‘Hoe beter je je kerntaak uitvoert, hoe harder de straf’

De maatregel die belastingontduiking bij multinationals moet voorkomen, treft woningcorporaties keihard. In totaal komt er 300 miljoen euro aan extra kosten op ze af. Dat betekent dat ze minder geld kunnen investeren in verduurzaming en nieuwbouw, terwijl er zoveel te doen is. Truus Sweringa van Oost Flevoland Woondiensten noemt de maatregel in Aedes-Magazine een onnodige straf. 

'Bij ons is de fiscale winst klein. Wij investeren veel en een gevolg hiervan is dat wij redelijk veel leningen hebben. We kunnen door de lage fiscale winst de rente maar beperkt aftrekken en daardoor raakt de Europese belastingmaatregel ATAD ons keihard. We hebben uitgerekend dat de ATAD ons 1 miljoen euro per jaar gaat kosten. Geld dat we graag willen besteden aan investeringen in goed wonen in de gemeente Dronten', aldus Sweringa in Aedes-Magazine.

Meer belasting 
Deze maatregel komt bovenop alle andere belastingvormen en dat raakt de corporatie in het dagelijks werk. 'We hebben 32 miljoen euro aan huurinkomsten en betalen nu al 8 miljoen aan belastingen, zoals vennootschapsbelasting, BTW, onroerend zaakbelasting, waterschapsbelasting en de verhuurderheffing. Ook deze kosten stijgen, bijvoorbeeld door een hoger BTW-tarief voor schilderwerk (van 6 naar 9 procent), verhoging verhuurderheffing als gevolg van stijgende huizenprijzen. We hebben een investeringsruimte van rond de 9 miljoen euro. Hier gaat straks 1 miljoen af voor de ATAD. Voor dat bedrag kunnen wij voor 200 woningen zonnepanelen per jaar financieren'. 

Lees de hele opinie op aedesmagazine.nl