Praktijk

Friese corporaties huurders en gemeenten samen tegen ATAD

Een brede coalitie van 9 Friese corporaties, 8 huurdersorganisaties en 19 gemeenten stelt zich samen te weer tegen de belastingmaatregel ATAD. Zij schreven een brief aan de Tweede Kamer met de oproep deze maatregel tegen belastingontwijking voor multinationals te keren. ‘Er gaat straks per huurwoning ongeveer 3 maanden huur rechtstreeks naar Den Haag’, staat in de brief.

‘Die partijen deden snel mee. Het is helder uitlegbaar dat alles wat naar Den Haag gaat niet naar de Friese sociale woningen gaat. We zijn ook in onderhandeling met de gemeenten op dit moment over al onze taken en zijn hard bezig met verduurzaming, dus daar viel het kwartje ook snel’, zegt Rein Swart, voorzitter van de Vereniging van Friese Woningcorporaties (VFW). 

ATAD kostenpost
Zij hebben berekend dat de komst van ATAD bovenop de bestaande heffingen een kostenpost maakt van 925 miljoen euro. Dat betekent dat de corporaties 18.500 minder woningen kunnen verduurzamen of 5.800 woningen minder kunnen bouwen.
‘Anders gezegd per huurwoning gaat gemiddeld 3 maanden per jaar huur naar Den Haag. De huurders snappen ook wel dat minder kan als meer geld naar de belastingen gaat en maken zich zorgen over de betaalbaarheid.’

Meer verduurzamen
Swart heeft wel een oplossing. ‘Als je de heffing omdraait in een investeringsvehikel snijdt het mes aan twee kanten. Je neemt een gemiddelde aan wat corporaties investeren en alles erboven minder je in de heffing. Extra verduurzaming zorgt dan voor een korting op de heffing’, legt hij uit.
‘We zitten nu al aan de max van wat we kunnen. Met extra lasten kunnen we nog steeds verduurzamen, maar dan gaat het minder snel. En gezien alle klimaatbewegingen denk ik eigenlijk dat 2050 al te ver weg is. We willen meer en eerder onze bijdrage leveren. We dragen deze aardkloot een warm hart toe, maar geef ons wel de mogelijkheid. Het rondpompen van geld is niet zinvol.’