Praktijk

ATAD: gevolgen voor huurders overal in het land

Een maatregel (ATAD) om belastingontwijking door multinationals te voorkomen, gaat woningcorporaties jaarlijks zo’n 300 miljoen euro kosten. Iedere euro die woningcorporaties extra aan de schatkist afdragen, kunnen ze niet gebruiken voor betaalbare huurwoningen. Dus kunnen ze minder huurders en woningzoekenden helpen. Een aantal verhalen uit de praktijk.

Limburgse corporaties: ‘We lijken pinautomaat van Den Haag’
‘We lijken wel de pinautomaat van Den Haag’, zegt Ger Peeters, bestuurder van woningcorporatie Wonen Limburg namens de Limburgse corporaties over de toenemende belastingdruk.

Opeenstapeling belastingen kost West-Friese corporaties veel maandhuren
De West-Friese woningcorporaties zijn jaarlijks miljoenen euro’s kwijt aan diverse belastingen. Nieuwbouw en verduurzaming komen in gevaar, waarschuwt Albert Gieling, directeur-bestuurder van woningcorporatie de Woonschakel uit Medemblik. 

'Meer geld nodig in Rijksbegroting voor verduurzamende corporaties'
Het kabinet moet in de komende begroting meer geld vrijmaken voor het verduurzamen van sociale huurwoningen. ‘100 miljoen is veel te weinig’, zegt Sander Uiterwaal, directeur financiën van de Rotterdamse woningcorporatie Havensteder. 

In Flevoland veel minder woningen door ATAD
Zeven Flevolandse corporaties schreven de provincie over de gevolgen van ATAD. ‘We kunnen 1.450 minder woningen bouwen of 5.000 minder verduurzamen en dat is gewoon veel’, zegt Arjan Deutekom, directeur-bestuurder van de Almeerse corporatie GoedeStede. 

‘ATAD leidt tot optelsom van fiscale ellende’
De stapeling van belastingen maakt dat de woningcorporaties in Tilburg tot 2021 300 woningen in plaats van 1.500 woningen kunnen bijbouwen. ‘Het is een optelsom van fiscale ellende’, zegt René Scherpenisse, directeur-bestuurder van Tiwos, namens de Tilburgse corporaties.

Apeldoornse woningcorporaties minstens 7 miljoen kwijt aan belastingmaatregel
De vier Apeldoornse woningcorporaties hebben berekend dat ze 7 miljoen euro kwijt zijn na ATAD. ‘Het loopt al snel op tot 140 miljoen die we minder kunnen investeren’, zegt Arjen Jongstra, voorzitter van het samenwerkingsverband. 

Friese corporaties huurders en gemeenten samen tegen ATAD
Een brede coalitie van 9 Friese corporaties, 8 huurdersorganisaties en 19 gemeenten stelt zich samen te weer tegen de belastingmaatregel ATAD. Zij schreven een brief aan de Tweede Kamer met de oproep deze maatregel tegen belastingontwijking voor multinationals te keren. 

‘Hoe beter je je kerntaak uitvoert, hoe harder de straf’
ATAD treft woningcorporaties keihard. In totaal komt er 300 miljoen euro aan extra kosten op ze af. Truus Sweringa van Oost Flevoland Woondiensten noemt de maatregel in Aedes-Magazine een onnodige straf. 

‘Belastingmaatregel zoveelste aanslag op woningcorporaties’
‘De zoveelste aanslag op woningcorporaties’ noemt Tjapko van Dalen, directeur-bestuurder van woningcorporatie Kleurrijk Wonen uit Tiel de maatregel tegen belastingontwijking voor multinationals. 

Amsterdamse corporaties kunnen fors minder bouwen door belastingmaatregel
Amsterdamse corporaties kunnen door ATAD 10 procent minder woningen bouwen in een stad met woningnood. ‘In totaal krijgen onze leden in 2022 een extra belasting van 30 miljoen euro’, zegt Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). 

Twentse corporaties delen ambities met toekomstige colleges
De Twentse woningcorporaties kunnen hun ambities niet waarmaken zonder samenwerking met gemeenten en huurdersorganisaties. Vandaar dat zij de colleges in wording een brief hebben gestuurd met een overzicht van wat corporaties in de regio doen.