Nieuws

Deadline jaarrekening en dVi naar 1 juli 2018

Update

Woningcorporaties moeten de jaarrekening en de verantwoordingsinformatie (dVi) van 2017 op 1 juli 2018 aanleveren bij de Autoriteit woningcorporaties (Aw). Dat meldt het ministerie van BZK op de site Woningwet2015.nl.

Volgens de Woningwet zouden deze gegevens al op 1 mei binnen moeten zijn. Nadat Aedes, woningcorporaties, accountants en taxateurs aangaven dat dit onhaalbaar is, heeft de Aw de deadline verschoven naar 1 juli. Het ministerie publiceert dit besluit binnenkort in het Staatsblad.

Vervroegde deadline 
De uiterste inleverdatum van de jaarrekening en dVi was voorheen ook altijd 1 juli. Voor een groot aantal corporaties is de vervroegde deadline van 1 mei onhaalbaar, om verschillende redenen. Zo verschijnt het zogeheten accountantsprotocol naar verwachting relatief laat en hebben accountants en softwarebedrijven tijd nodig om de laatste wijzigingen uit het accountantsprotocol en met name het Handboek Marktwaardering in de software te verwerken en die te toetsen. Verder moeten corporaties administratie en softwarepakketten aanpassen vanwege de scheiding DAEB/niet-DAEB in 2017 en zijn er soms onvoldoende financieel experts en accountants beschikbaar. 

Veel woningcorporaties hebben maatregelen genomen om te zorgen dat zij die vervroegde deadline van 1 mei in 2018 zouden halen. Voor een deel van de corporaties is de deadline van 1 mei daarom haalbaar. Maar voor veel corporaties dus niet. In naam van die corporaties heeft Aedes er bij het ministerie succesvol op aangedrongen de deadline te verschuiven.