Nieuws

Woningcorporaties tot 2.500 woningen geen OOB

Woningcorporaties met minder dan 2.500 woningen worden niet aangemerkt als Organisatie van Openbaar Belang (OOB). Dat besloot minister Dijsselbloem van Financiën op 5 juli 2017, op aandringen van Aedes en de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants (NBA). Eerder legde Dijsselbloem de grens op 1.500 woningen. De OOB-status zorgt voor hogere administratieve lasten voor corporaties.

Aedes: ‘Trek grens op naar 10.000 woningen’
Met het besluit van Dijsselbloem zijn de kleinste corporaties gevrijwaard van die extra administratieve lasten. Maar nog steeds gelden de strengere eisen wel voor 206 van de 350 corporaties. Aedes pleit er daarom voor om de grens verder op te trekken, naar corporaties met 10.000 woningen, zei Aedes-voorzitter Marnix Norder op 5 juli 2017 aan het Financieele Dagblad: ‘De OOB-status geldt voor beursgenoteerde bedrijven, en dat is toch echt een andere schaal dan de kleine corporaties. Vaak zijn het corporaties met 25 mensen in dienst. Vergelijk het met pensioenfondsen. Daar is de grens voor de OOB-status gelegd op fondsen met een vermogen van 10 miljard euro. Daar werken al gauw 200 mensen.’

Strengere eisen accountant
Accountants van OOB’s moeten zich houden aan strengere eisen voor controle. Zo moet een zogeheten kwaliteitsbeoordelaar een extra controle uitvoeren. Die extra eisen zorgen voor hogere accountantskosten voor woningcorporaties. Daarnaast is het vooral voor kleinere corporaties met een OOB-status lastig een nieuwe accountant te vinden. Er zijn namelijk maar tien accountantskantoren die OOB’s mogen controleren. En die kantoren hebben over het algemeen alleen interesse voor de grotere corporaties. Bovendien mogen woningcorporaties met OOB-status niet zowel de controle van hun jaarrekening als adviesdiensten afnemen van hetzelfde kantoor. Dit maakt de zoektocht naar een nieuwe accountant nog lastiger, terwijl nu al 30 procent van de corporaties moeite daarmee heeft.