Hoe? Warm wonen, koel slapen

Huizen gebouwd voor 1964 vormen een lastige categorie: te goed om te slopen, maar duur om te isoleren. Dat isoleren gebeurt steeds meer aan de buitenkant: het hele huis wordt warm ingepakt. Door de isolatie is het behaaglijk in de woonkamer, maar in de slaapkamer is het snel te warm. Zonde van de isolatie op die plek. In Enschede pakt corporatie Domijn het anders aan.

Ander ruimtegebruik

In de tijd dat die oudere woningen gebouwd werden, zaten de bewoners meestal op hun eigen kamer naar muziek te luisteren, te studeren of een hobby uit te oefenen. Tegenwoordig zitten de gezinsleden steeds vaker, met ieder een eigen scherm op schoot, in de keuken of woonkamer. Ander gebruik van de ruimten dus. Verschillende ruimten in huis hebben allemaal andere verwarmingsbehoeften: constante warmte in woonkamer en keuken, permanente frisheid in de slaapkamers en korte maar krachtige verwarming in de badkamer wanneer die in gebruik is. Thermisch compartimenteren biedt dan uitkomst.

Thermisch compartimenteren

Woningcorporatie Domijn uit Enschede bedacht het concept ‘thermisch compartimenteren’ en experimenteert samen met Saxion Hogeschool en nog een aantal samenwerkingspartners in vier eengezinswoningen aan de Vlasstraat en Hennepstraat. Elk huis heeft verschillende duurzame oplossingen: warmtepompen, zonnepanelen, infraroodverwarming en isolerend behang. Dat laatste is veel goedkoper dan aan de buitenkant isoleren en ook minder ingrijpend voor bewoners. Vervolgens zijn overal sensoren aangebracht die exact bijhouden wat de bewoners doen. Wanneer zetten ze een raampje open? Laten ze de deuren openstaan? Hoe hoog staat de thermostaat?

‘Wij hebben de theorieberekening gedaan en Saxion heeft de praktijk gemeten’, vertelt Pascal ten Berge, projectleider bij Domijn. ‘De resultaten overtreffen onze verwachtingen al. We verzamelen de meetresultaten over een complete winter en nemen daarin ook de beleving van de bewoner mee. Die moet immers tevreden zijn met zijn woning.’

Resultaat

Met computermodellen is na een jaar of twee redelijk nauwkeurig vast te stellen waar de meeste energie verloren gaat: dat is waar je dus goed moet isoleren. Het ziet ernaar uit dat isolatie van oudere woningen de helft goedkoper kan. Het scheelt aanmerkelijk in de kosten, als je alleen isoleert, waar je ook verwarmt.

Meer informatie

Neem contact op met Pascal ten Berge, of 06 - 55 14 13 19.