Hoe? Eerste huurwoningen verwarmd met waterstof

Expert
Pauline Poeze
Adviseur Sectorontwikkeling

Corporaties zijn druk bezig om het gebruik van aardgas af te bouwen. Is waterstof een duurzaam alternatief om (huur)woningen te verwarmen? Netbeheerders in Nederland zien het als waardevolle brandstof, naast groen gas, elektrische warmtepompen (all-electric) of een warmtenet. Sinds kort worden in Rozenburg de eerste huurwoningen verwarmd met hr-ketels op waterstof.

Aardgasloos

In een appartementencomplex van Ressort Wonen in Rozenburg bij Rotterdam hangen sinds juni drie verwarmingsketels die pure waterstof verbranden in plaats van aardgas. Deze collectieve ketels verwarmen ongeveer veertig appartementen. Daarbij komt geen CO2 meer vrij, wat bij aardgas wel het geval is. De omschakeling is een pilot met als doel leren en ervaring opdoen.

Aanpak

De waterstof wordt lokaal geproduceerd met groene stroom. Via een apart gasnet gaat het naar het appartementencomplex. Daar dienen de waterstofketels als eerste warmtebron. In een apart ketelhuis staat nog een grote aardgasketel als back-up. Netbeheerder Stedin nam het initiatief. Ketelproducenten Gasterra, Bekaert Heating en Remeha leverden de apparatuur en DNV GL verzorgde de technische aspecten en veiligheid rondom het project. Samen met de gemeente Rotterdam helpen zij de corporatiesector bij de energietransitie.

Meer informatie over deze proef.

‘Al onze huurders reageerden enthousiast’, aldus de trotse directeur-bestuurder van Ressort Wonen Frans Desloover. ‘Misschien wel omdat veel van onze huurders in Rozenburg in de haven werken en daardoor geïnteresseerd zijn in techniek. Dat waterstof veel aandacht in de media krijgt, heeft ook geholpen.’

Resultaat

Het systeem draait vooralsnog zonder problemen. Toch is de proef nadrukkelijk een experiment en niet per se het begin van iets veel groters. Waterstof is nog niet in grote hoeveelheden beschikbaar. Daardoor is het nog niet interessant voor hele wijken, maar bijvoorbeeld wel voor historische binnensteden met slecht te isoleren monumentale panden.

Overweegt uw corporatie ook een proef met waterstof? Neem contact op met directeur-bestuurder Frans Desloover.