Huurverhoging berekenen na verduurzaming
Achtergrond

Huurverhoging berekenen na verduurzaming

Verduurzaming van een woning leidt vaak tot een lagere energierekening voor de huurder. De meeste corporaties vragen daarom om een huurverhoging die is gebaseerd op deze besparing. Op die manier kan een corporatie verduurzamingsmaatregelen gedeeltelijk financieren. De huurverhoging is dus een vergoeding voor de kosten van de verduurzaming.

Bepaal huurverhoging met vergoedingentabel

Voor huurders is niet altijd duidelijk hoeveel zij gaan besparen. Dat maakt het lastig om de huurverhoging te bepalen. Aedes en de Woonbond hebben daarom in het Sociaal Huurakkoord een vergoedingentabel opgenomen. Deze tabel laat zien hoeveel een huurder gemiddeld bespaart op zijn energierekening bij elke labelstap.

Download de vergoedingentabel voor duurzaamheidsinvesteringen

Hulpmiddel bij gesprek met huurders

Het gebruik van de vergoedingentabel is niet verplicht. De tabel helpt huurders en woningcorporaties in hun gesprekken over de huurverhoging die zittende huurders betalen na verduurzaming. Uitgangspunt van de tabel is dat huurders er in woonlasten niet op achteruit gaan. De kale huur neemt toe, maar de energielasten vallen lager uit. De Woonbond adviseert huurders om in te stemmen met de gevraagde huurverhoging als deze op of onder de bedragen in de tabel uitkomt.