Woningruilers vinden elkaar met HuisjeHuisje app

Sander Plas (36) verwisselde met Laura Ramp (33) van woning. Plas ging per 1 december naar een appartement van 34 m2 midden in de Jordaan en Ramp betrok de gezinswoning in Watergraafsmeer eind november. ‘Mijn relatie ging voorbij en ik was toe aan een nieuwe woonplek, dichterbij mijn werk in het centrum. Het is even wennen, want ik ben er in ruimte wat op achteruitgegaan’, aldus Plas, huurder van woningcorporatie Ymere die zijn huis ruilde via de HuisjeHuisje app.  

Levens veranderen en daarmee de woonbehoefte. ‘Vooral in steden is er een groot tekort aan woningen. De vraag voor onze corporatie was hoe je mensen kunt helpen met woningruil, zodat zij meer naar wens kunnen wonen? De simpele HuisjeHuisje app voorziet in deze behoefte’, zegt projectleider Pieter Schipper van de app vanuit woningcorporatie Ymere.

In samenwerking met andere woningcorporaties heeft Ymere in 2015 onderzoek gedaan onder huurders. ‘We wilden een oplossing vinden binnen het bestaande woningaanbod voor mensen die graag zouden verhuizen naar een beter passende woning. Zo is de HuisjeHuisje app ontstaan en het blijkt echt te werken. Mensen downloaden de app ongeveer 100 keer per dag, in totaal al meer dan 40.000 keer sinds de lancering van de app in september 2017’, zegt Schipper. 

Praktische oplossing 
Mensen die hun huidige woning om welke reden dan ook zijn ontgroeid, zitten vaak langere tijd in een woning die niet overeenkomt met hun huidige woonbehoefte. Schipper: ‘In de regio Amsterdam is de woningnood enorm. Wachttijden lopen op. Mensen blijven zitten waar ze zitten. Natuurlijk is nieuwbouw een deel van de oplossing, maar dat kost tijd. Samen met andere corporaties willen we méér doen. De HuisjeHuisje app is een eenvoudige en rake manier om binnen het huidige woningaanbod mensen tegemoet te komen via woningruil.’ 

Woningmatch
Plas moest even wennen aan zijn kleinere woonruimte. ‘Maar na het weggooien van wat spullen is het prima toeven zo midden in de stad met uitzicht op de Westertoren’, aldus de huurder. Ramp ging samenwonen met Wessel Mansveld (35) en baby Bowie in het oude huis van Plas. ‘Wonen in het centrum was altijd erg fijn. We woonden alleen prima in ons eigen appartementje, maar beide waren te klein voor drie. De gezinswoning van Sander voldeed aan heel veel plussen’, zegt Ramp.

Toegankelijk en betrouwbaar
De app is populair onder woningruilers in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Schipper: ‘Op een toegankelijke manier kun je jouw huis online plaatsen voor woningruil en gemakkelijk door het aanbod kijken. Vaak zijn het huizen van woningcorporaties. Verstrekte gegevens zoals het aantal vierkante meters of de huurprijs zijn daardoor betrouwbaar en dus is er een grotere kans van slagen.’

Sinds de lancering van de app in september 2017 door 26 woningcorporaties waaronder Ymere, staan er 15.000 woningen op en zijn al veel mensen van woning gewisseld.