Verhuizen naar nieuwbouw zonder adreswijziging

Verhuizen naar een nieuwe woning zonder je adres te hoeven veranderen. Het overkwam Hans van Egmond uit Oldenzaal. Hij is de eerste bewoner van Blokje Om van woningcorporatie WBO Wonen en bouwbedrijf Dura Vermeer. Zijn huis is gesloopt en op dezelfde plek is een nieuwe woning gebouwd binnen vier weken. ‘Mijn brievenbus hing zolang aan het bouwhek.’ 

Van Egmond woonde in een huis uit de jaren 50 en sinds mei in zijn nieuwe huis. ‘De woningen waren aan vervanging toe. Als je gaat slopen voor nieuwbouw duurt dat lang. Dan is de kans groot dat oorspronkelijke bewoners niet terugkeren. We willen het makkelijk maken voor mensen om in hun wijk te blijven. Ik dacht aan een week, we zijn uiteindelijk op twintig werkdagen uitgekomen’, zegt Rudy Ligtenberg, manager Vastgoed en Beheer van WBO Wonen.  

Stage
De woningcorporatie werkte nauw samen met de bouwer. ‘We zijn bij elkaar stage gaan lopen en konden elkaar onze processen laten zien. Wij lieten hen zien wat er komt kijken bij het verhuren van een woning en zo was Blokje Om al snel meer dan een technisch woonconcept. Ons gaat het om de bewoners, dat is niet technisch, dat is sociaal.’

In eerste instantie bestaat het Blokje Om uit vier woningen. Het is zo genoemd omdat de bewoners even een blokje om gaan en er staat een nieuwe woning. ‘Ik heb een tijdelijke woning gekregen voor twee maanden en daarna kon ik terug naar mijn nieuwe woning op mijn oude adres. De post kon ik tussendoor halen uit de brievenbus aan het bouwhek’, zegt Van Egmond.

Comfortabeler
Met deze eerste vier woningen is WBO Wonen er nog niet. ‘Dit was een proef en het is de bedoeling dat er nog circa 135 woningen komen. Het was wel spannend of de bewoner het nieuwe huis ook beter vindt van kwaliteit. Deze woningen zijn comfortabeler en energiezuiniger. Uitgangspunt was dat de woonlasten gelijk blijven, de huurprijs gaat iets omhoog en de energielasten omlaag’, zegt Ligtenberg.

De bewoner is er blij mee. ‘Ik betaal rond de 30 euro meer aan huur en als ik meer bespaar is het mijn voordeel. Mijn huis is van een label E naar A+ gegaan, maar ik merk er niet veel van, want ik ben weinig thuis’, aldus Van Egmond. 

Redeneren vanuit bewoners
Een ander voordeel is volgens Ligtenberg dat je de woningen niet opnieuw hoeft toe te wijzen, omdat de oude bewoners terugkeren. ‘Het mooie aan het proces is dat we redeneren vanuit de bewoners. De bouwer en wij hebben geprobeerd elkaar te begrijpen en dat bleek de sleutel tot succes. Door de nieuwe woningen op de oude fundering te zetten, kon de nieuwbouw snel en goedkoop verrijzen’, zegt Ligtenberg.