Een nieuwe woning in zes weken

Oude gedateerde woningen kunnen in korte tijd worden vervangen door nieuwe en energiezuinige woningen. In de net gepubliceerde brochure van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) over vervangende nieuwbouw staat een aantal voorbeelden. Daarover komen ook enkele corporatiedirecteuren aan het woord.

Het is mogelijk binnen zes weken een oude woning door een nieuwe te vervangen, stelt de NVTB. Deze ‘snelle vervangende nieuwbouw’ draagt bij aan het snel verduurzamen van woningen. Een korte bouwtijd  is gunstig voor woningcorporaties omdat er minder overlast is van bouwprojecten en omdat de kosten van bijvoorbeeld tijdelijke huisvesting van huurders lager zijn.

Levensloopbestendig
Steeds vaker worden elementen van woningen of zelfs complete woningen geprefabriceerd. In de brochure laat NVTB hier veel voorbeelden van zien. Peter Bevers, directeur-bestuurder bij R&B Wonen, vertelt over een project in Kwadendamme. De nieuwe woningen hier zijn niet alleen snel gebouwd, maar ook nog eens makkelijk te verplaatsen. Bevers: ‘Dankzij de verplaatsbaarheid kunnen wij nieuwe woningen bouwen op plekken waar het financiële risico anders te groot zou zijn.’

Lees meer in de brochure Vervangende Nieuwbouw.