Praktijk

Zonnig-Limburg wint innovatieprijs KWH-i-Opener

Het project Zonnig-Limburg heeft de innovatieprijs KWH-i-Opener gewonnen. Daarmee is dit collectieve zonnepanelenproject van tien Limburgse corporaties het meest innovatieve project rondom het thema betaalbaarheid. De prijs is een effectmeting van de innovatie, die laat zien wat het project precies oplevert.

Zonnig-Limburg is een samenwerkingsverband van tien Limburgse woningcorporaties: Antares, Heemwonen, Maaskant Wonen, Maasvallei, Wonen Limburg, Wonen Zuid, Woningbeheer Born-Grevenbicht, Woningstichting St. Joseph Stramproy, Woningvereniging Nederweert en WoonGoed 2-Duizend. Samen voorzien zij in drie jaar tijd minimaal 3.000 huurhuizen van zonnepanelen. Het inkoopvoordeel leidt tot gegarandeerde lastenverlichting voor huurders en verduurzaming op grote schaal. De vakjury is enthousiast over het collectieve karakter van het project, waardoor veel huurders ervan kunnen profiteren. Met deze collectiviteit onderscheidt dit project zich van veel andere duurzaamheidsprojecten in de sociale huursector.

Naast Zonnig-Limburg, nomineerde de vakjury nog twee andere innovatieve projecten: de Bo-Ex Huurwijzer en het project Klushuur van Havensteder. De bijna 1.000 huurders die 10 oktober aanwezig waren op de Landelijke Huurdersdag kozen vanuit deze drie het project Zonnig Limburg als favoriet. De KWH-i-Opener werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt.

Ook aan de slag met Zonnepanelen?
Woningcorporaties die aan de slag willen met zonnepanelen op woningen lopen vaak met vragen rond. Hoe financier je bijvoorbeeld zonnepanelen, hoe zit het met beheer en onderhoud en hoe neem je bewoners mee in het proces? De Zonnewijzer, die Aedes ontwikkelde, geeft antwoord op deze en andere vragen.