Lobby

Eerste Kamer behandelt Wet Kwaliteitsborging Bouw

De Eerste Kamer zet de behandeling voort van het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen. Een nieuw stelsel voor het borgen van de bouwkwaliteit is hiermee weer een stap dichterbij.

Dat bleek dinsdag 4 april 2017 tijdens een vergadering in de Eerste Kamer. De senaat had de mogelijkheid om behandeling op te schorten, nu het kabinet demissionair is. Zij verklaarde echter geen enkel wetsvoorstel controversieel.

Meer kwaliteit in bouw
Aedes pleitte er samen met andere brancheorganisaties in onderwijs, zorg en maatschappelijke opvang voor de wet wel te behandelen. Het is belangrijk dat deze wet er komt omdat hij de positie van opdrachtgevers, zoals woningcorporaties, versterkt. Aedes is altijd voor een nieuw stelsel geweest. Dat zal leiden tot minder juridische conflicten over de aansprakelijkheid bij gebreken, een duidelijkere positie van opdrachtgevers en aannemers, minder faalkosten en een hogere bouwkwaliteit.

Steun Tweede Kamer
De wet werd op 21 februari 2017 met brede steun (van onder meer VVD, CDA, D66, PvdA en SGP) door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer kon tot vandaag schriftelijke inbreng leveren die de minister moet beantwoorden. De datum van behandeling is nog niet bekend.