Standpunt

Aedes: Beter toezicht, aannemer aansprakelijk

Het bouwtoezicht moet beter en de aansprakelijkheid voor bouwgebreken hoort te liggen bij de aannemer. De nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen versterkt de positie van opdrachtgevers, waaronder woningcorporaties. Aedes is voorstander van de wet. Op 4 juli 2017 bespreekt de Eerste Kamer de wet.

Aedes verwacht dat de nieuwe regelgeving leidt tot beter toezicht, minder juridische conflicten bij gebreken, meer duidelijkheid over de positie van opdrachtgevers en aannemers, minder faalkosten en betere bouwkwaliteit. 

Aedes-voorzitter Marnix Norder maakt zich zorgen over hoe het toezicht op de bouw op dit moment geregeld is. ‘In veel gemeenten is flink bezuinigd op het bouwtoezicht en komt de toezichtambtenaar helemaal niet meer op de bouwplaats. Vaak beoordeelt de ambtenaar plannen alleen nog op de tekentafel. Dat is zorgwekkend. Deze wet zorgt voor beter toezicht en duidelijke aansprakelijkheid’, aldus Norder. ‘Als bouwers straks verantwoordelijk zijn voor bouwfouten, zullen ze beter letten op de kwaliteit van een gebouw. Dat is voor iedereen goed.’ Bij het bouwtoezicht behouden gemeenten en de Rijksoverheid een belangrijke rol, van privatisering is geen sprake.

De Eerste Kamer behandelt dinsdag 4 juli 2017 de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen. Aedes stuurde in aanloop naar het debat een brief over het belang van het wetsvoorstel. Dat deed Aedes eerder ook al samen met Brancheorganisaties Zorg (BoZ), Federatie Opvang, RIBW Alliantie, PO-Raad en VO-raad.

In februari van dit jaar werd de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer.